Ellehetetlenítenék a gázzal és olajjal működő fűtőberendezések használatát

A klímaügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy a kormány támogatja a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az újonnan épülő ingatlanokban csak a legalább 65 százalékban megújuló energiával működő fűtőberendezéseket lehetne használni.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 25. 07:33

Robert Habeck német gazdasági- és klímaügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy Olaf Scholz kancellár kabinetje támogatni fogja az épületek energiahatékonyságáról szóló törvényt, amely előírná, hogy minden új fűtési rendszer legalább 65 százalékban úgynevezett megújuló energiaforrásokkal működjön. Ez gyakorlatilag betiltaná az új gázzal és olajjal működő fűtési rendszereket, amelyeket hőszivattyúkkal vagy hibrid alternatívákkal kellene helyettesíteni, amelyek csak tartalékként használhatnak fosszilis tüzelőanyagokat.

A lépés a kormány azon szélesebbkörű törekvésének része, hogy a német gazdaságot 2045-re klímasemlegessé tegye. A Reuters szerint a fűtés az ország gázfogyasztásának több mint 40 százalékát teszi ki, a 41 millió háztartás közel fele földgázt használ fűtésre, 25 százalékuk pedig olajat.

Az újabb környezetvédelmi irányelvek bevezetése azonban nem tetszik a német lakosságnak, a Forsa által végzett felmérés szerint a németek 78 százaléka ellenzi, és mindössze 18 százaléka támogatja a törekvést. Tízből több mint hatan azt is elmondták a közvélemény-kutatónak, hogy szerintük a megújuló energiaforrások felé való elmozdulás azt eredményezné, hogy ismét növekednének a rezsiköltségeik.

A VKU, a német közműszolgáltatók szövetsége szintén bírálta a törvényjavaslatot, azt állítva, hogy az nem ad elég időt a változtatásra. Egy kiadott nyilatkozatban pedig azt írták, hogy a határidőket ezért meg kell hosszabbítani, és sürgősen szükség van legalább átmeneti időszakokra.

A kormány 30 százalékos támogatást ígért a lakóingatlanok számára az átálláshoz, és további 10 százalékot, ha az átállás a törvényben előírtnál korábban megtörténik. Azok, akik szociális juttatásban részesülnek, további 20 százalékot kaphatnának, hogy a legszegényebb háztartásokra gyakorolt hatást csökkentsék.

A pénzt az Éghajlatváltozási és Átalakítási Alapból veszik majd el, amely jelenleg mintegy 180 milliárd eurót különített el a következő három évre zöld projektekre. Robert Habeck zöldpáti éghajlatvédelmi miniszter szerint biztosítva van az átalakításokra a támogatás.

A vállalkozáspárti Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője és a kormánykoalíció pénzügyminisztere, Christian Lindner azonban állítólag aggályokat fogalmazott meg a lakosságra háruló költségekkel kapcsolatban.

A bejelentést követően Linder a közösségi médiában azt írta, „arra számítok, hogy a szükséges módosítások hamarosan megtörténnek, hogy a megfizethetőséggel és a megvalósíthatósággal kapcsolatos aggályok megszűnjenek, és az embereket a lehető legkevésbé terheljék”.

Az új gáz- és olajfűtő-berendezések betiltására irányuló döntéssel kapcsolatban azt is érdemes figyelembe venni, hogy Németország a hétvégén bezárta utolsó három atomerőművét, aminek köszönhetően az állam még inkább kitetté vált a megújuló energiáknak, illetve az import villamos energiának.

GAZDASÁG

Címkék:

energy crisis, enviromental friendly, gas, germany