Kis híján befellegzett a németeknek Vlagyimir Putyin miatt

Kis híján befellegzett a németeknek Vlagyimir Putyin miatt

Érdekes történetet osztott meg a német sajtó arról, hogyan védte meg két orosz hivatalnok Németországot a teljes összeomlástól.

GAZDASÁG POLITIKA 2023. DECEMBER 3. 09:32

Nem túlzás azt állítani, hogy Németországban kis híján napokra megállt az élet röviddel az ukrajnai háború kirobbanása után. A Handelsblatt német gazdasági lap emlékeztetett arra, hogy amilyen csapást mérni szeretett volna Németország Oroszországra, úgy kishíján legalább akkora energetikai káoszt sikerült okoznia Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelynek levét természetesen a német adófizetők itták volna meg.

2022 márciusának végén az orosz-ukrán háború már több hete tartott Ukrajnában, az oroszok nagy offenzívája azonban megrekedt, mert Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett a harctereken. Vlagyimir Putyin egy ponton úgy döntött, hogy bevet egy olyan fegyvert, amelyet maga Moszkva még a hidegháború alatt sem használt, és amivel közvetlenül Németország került a célkeresztbe.

Akkoriban ugyanis Olaf Scholz kancellár és kormánya a leghangosabban követelte az orosz energiahordozók betiltását az Európai Unióban. Maga a német kormány pedig saját maga is úgy döntött, hogy nem vásárol többé gázt Oroszországtól.

A Kreml terve egyszerű volt: a Gazprom Germania – amely az orosz gázóriás német leányvállalata és amely az utóbbi években már megkerülhetetlen része lett a német infrastruktúrának – egyfajta aduászként is szolgált az oroszok számára. Ha ugyanis Putyin egyetlen kézmozdulattal ellehetetlenítette volna a gázszolgáltatást a Gazprom Germania vállalat segítségével, az beláthatatlan katasztrófát okozott volna.

Közel 250 önkormányzati közműszolgáltatóról van szó, amelyek németek és vállalatok millióit látták el fűtéssel és melegvízzel, valamint közel 700 gáztüzelésű erőműről, amelyek orosz gázzal működtek, továbbá 250 nagyvállalatról és ipari cégről, amelyek működéséhez elengedhetetlen volt az orosz földgáz.

„Polgárok milliói rekedtek volna hideg otthonukban. Az irodák nem tudtak volna működni a hideg miatt, az üzletek nem tudtak volna kinyitni. Alkalmazottak milliói nem tudtak volna munkába menni, mert az üzleteket elvágták volna a gáz- és fűtésszolgáltatástól” – idézte fel a Bild című német napilapnak Gerd Landsberg, a városszövetségeket tömörítő szervezet elnöke.

A német gazdaság teljesen csődbe ment volna akkor is, ha a gáz ára az egekbe szökött volna. Azzal kapcsolatban, hogy miért nem következett be végül a nagy összeomlás, a Handelsblatt úgy véli, két orosz hivatalnok fedte fel Vlagyimir Putyin rettegett tervét, akik időben figyelmeztették Robert Habeck gazdasági miniszter tárcáját és Olaf Scholz kancellárt. A Bild pedig azt írja, ezek után egy poloskabiztos ebédlőben vitatták meg az illetékesek, hogy hogyan védjék ki az oroszok támadását. A megoldás végül az lett, hogy azonnali hatállyal állami ellenőrzés alá helyezték a Gazprom német leányvállalatát. A német sajtó azóta hősként tekint a két hivatalnokra, a lapok szerint pedig azóta is veszélyben van az életük, mert lebuktatták Vlagyimir Putyint.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

gas, germany, russia