Pazar fénypompa a háború ellenére is

Pazar fénypompa a háború ellenére is

Az energiaválság ellenére megtartják a karácsonyi vásárokat és egyéb ünnepi rendezvényeket a Balkánon. Zágráb sorra hozza a nemzetközi elismeréseket téli csodavilágával, Európa kulturális fővárosában, Újvidéken Jégerdő épül, míg Belgrádban idén az ingyenes programokra helyezik a hangsúlyt.

GAZDASÁG HOT NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 14. 07:01

Újra teljes fényében a zágrábi advent

Két járvány sújtotta év után idén télen újra a maximális pompáját nyújtja a horvát főváros adventi vására. Zágrábba már november végén beköltözött az ünnepváró hangulat, mely január 7-éig uralja a szűkebb és tágabb központ több helyszínét is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zagreb Tourist Board (@zagrebtourist)

A Jelasic téren óriási adventi koszorún gyújtják meg a gyertyákat, a Strossmayer téren food start-upok mutatkoznak be, a Tomislav király tér pedig hatalmas korcsolyapályává alakul erre az időszakra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zagreb Tourist Board (@zagrebtourist)

De számos más helyszín is van, melyeken faházakban áruló kézművesek és árusok várják a látogatókat. Mindenhol kapni forralt bort, forró csokit, fűszeres, zsíros, igazi téli fogásokat. Emellett rengeteg koncertet, színházi előadást és kiállítást is szerveznek erre az időszakra.

A hotelek többsége pazar dekorációval és az alkalomhoz illő menüvel készül, emellett az élő zene sem marad el. Külön adventi csomagok is találhatók a kínálatban – a forralt borral és mézes pálinkával fűszerezett, ünnepi menüt is tartalmazó adventi kényeztetés két főre, egy éjszakára 200 euróért vehető igénybe az egyik elegáns zágrábi szállodában.

Szerbiában később kezdődik, tovább tart az ünnepi forgatag

Mivel a többségében ortodox vallású Szerbia az ünnepeket a Julián naptárhoz igazítja (így a karácsonyt január 7-én, az újévet egy héttel ezután üli), az adventi vásárok is később nyitnak, mint a katolikus országokban. November vége helyett itt általában december közepén kapcsolják fel a főutak és terek ünnepi díszkivilágítását, és a vásárok is ilyenkor nyitnak.

A Belgrádi tél elnevezésű rendezvény december 15-e és január 15-e között várja az érdeklődőket a főváros több helyszínén is. A szervezésbe bekapcsolták mind a 31 kulturális intézményt, így minden korosztálynak igyekeznek kellemes időtöltést biztosítani.

A belgrádi szállodák többsége már megtelt az ünnepi időszakra – az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál szerint a december végi, január eleji telítettség bőven 90 százalék feletti. A megmaradt kapacitásokért éjszakánként, két főre 200-300 eurót is elkérnek.

kép: Novisad.travel

Szerbia második legnagyobb városa, Újvidék idén Európa egyik kulturális fővárosa. A hónapok óta tartó programsorozat megkoronázása a karácsony és az újév közös ünneplése. A Zimzoland névre hallgató rendezvény a város főterén várja a látogatókat a legjobb helyi ízekkel: forralt borral, pálinkákkal, kézműves sörökkel, süteményekkel, különleges édességekkel, és természetesen egyedi dísztárgyakkal és ünnepi csecsebecsékkel.

kép: ledenasuma.rs

 

GAZDASÁG HOT NAGYVILÁG

Címkék:

advent, balkan, belgrade, christmas, croatia, novi sad, osijek