Rekordot döntött a csődbe ment cégek száma

96 százalék a valószínűsége a 12 hónapon belül bekövetkező recessziónak az Egyesült Államokban, derül ki egy friss elemzésből. Az amerikai gazdaság nehéz helyzetben van, a növekvő kiadások és a monetáris politika következtében egyre több cég jelent csődöt.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 25. 08:34

Februárban 57, míg januárban 54csődeljárási kérelmet nyújtottak be vállalatok az Egyesült Államokban, derül ki az S&P Global Market Intelligence pénzügyi vállalat kutatási adataiból. A februári számok 12 éves rekordot döntöttek meg.

2023-ban kiugróan magas a csődbejelentések száma, és sok bankár és elemző arra számít, hogy a gazdaság visszaesése miatt további cégek mennek majd csődbe.

Ezen csődökkel kapcsolatos adatokba azok a köztartozást felhalmozó részvénytársaságok és magántársaságok értendők bele, amelyek a csődjelentéskor legalább 2 millió dollárnyi eszközzel vagy kötelezettséggel rendelkeztek, valamint a legalább 10 millió dollár értékű eszközzel vagy kötelezettséggel rendelkező magánvállalatok.

„A kamatlábak továbbra is magasak, és kevés okunk van feltételezni, hogy év végéig érdemben csökkennek, ami növeli a cégek költségeit” – mondta Nick Kraemer, az S&P Global Ratings hitelminősítői teljesítményelemzésért felelős vezetője még februárban.

Az S&P Global Ratings szerint egyébként 2023-ban megugrik azon hitelfelelvő vállalatok száma is, amelyek a legalacsonyabb minősítési kategóriába esnek, és képtelenek lesznek törleszteni. Ez pedig a csökkenő nyereségek, a magasabb munkanélküliség és a szigorúbb monetáris politika mellett egy újabb nyomást jelent a vállalatokra.

A The Conference Board szervezet becslése szerint

a recesszió valószínűsége az Egyesült Államokban a következő 12 hónapban 96 százalék.

Ez összhangban van azzal a véleményünkkel, hogy a gazdaság lassulása az elkövetkező hónapokban fokozódik és szélesebb körben elterjed az amerikai gazdaságban, ami a 2023 közepén kezdődő recesszióhoz vezet – áll a csoport elemzésében.

Bár az amerikai GDP-növekedés 2022 végén dacolt a várakozásokkal, és 2023 elején az adatok váratlanul erősödtek, The Conference Board továbbra is azt prognosztizálja, hogy a GDP-növekedés 2023 második negyedévétől kezdődően három egymást követő negyedévben csökken. Vagyis szerintük a vártnál jobb fogyasztói kiadások ellenére a Federal Reserve közelmúltbeli kamatemelése és a monetáris politika szigorítása 2023-ban recesszióhoz vezet.

A recesszió valószínűsége a koronavírus-járvány idején 2020 szeptemberétől 2022 márciusáig nulla százalék közelében mozgott, de áprilisban 30 százalék fölé emelkedett, májusban pedig elérte az 50 százalékot. Ez azt jelenti, hogy az amerikai gazdaság ettől kezdve valószínűleg egy éven belül recesszióba kerül. A recesszió valószínűsége azóta tovább emelkedett jelenleg 96 százalékon áll.

GAZDASÁG

Címkék:

bankruptcy, economy, usa