Sorra zárnak be a német pékségek, nem bírják a fenntartási költségeket

Sorra zárnak be a német pékségek, nem bírják a fenntartási költségeket

Egyre többen képtelenek fenntartani az üzletet a megugró költségek és a fojtogató bürokrácia miatt Németországban. De az Egyesült Királyságban is rengetegen szenvednek, idén akár 18 ezer bolt is végleg bezárhat.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 19. 08:31

Egyre kevesebb a pékség Németországban

A 2022-es év végén valamivel több mint 9600 pékséget tartottak számon az úgynevezett kézműves nyilvántartásban – közölte a német közmédia. Ez mintegy 3,6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Összehasonlításképpen: 2014-ben még mintegy 12 600 pékség működött Németországban, csaknem 3000-rel több, mint jelenleg. 780 pékség eltűnt a piacról tavaly, míg ugyanebben az időszakban mindössze 422 új vállalkozás alakult.

A német pékszövetség elnöke szerint bár jó hír, hogy elsősorban a fiatalok tervezik a saját kezükbe venni a sorsukat és új vállalkozásba kezdenek, a fojtogató induló-és fenntartási költségek azonban hamar lerombolják a lelkesedést és a lehetőségeket is leszűkítik. Nem csak az energiaköltségek, hanem a nyersanyagárak is drámai módon megnehezítik a pékségek dolgát.

„A Német Sütőipari Szakmák Központi Szövetsége ebben a hónapban ismét a bürokrácia csökkentésére szólított fel. A vállalkozásokkal folytatott megbeszéléseken egyre gyakrabban halljuk, hogy az elmúlt években kialakult bürokratikus terhek nyomasztóak és a szereplők már nem tartják elfogadhatónak”

– idézi a német közmédia a szövetség elnökét. A pékek azt szeretnék elérni első körben, hogy a jelenlegi bürokratikus terhek mintegy 30 százalékkal csökkenjenek, mert csak így tudnak gazdaságosan működni. Enélkül egyre több pékség fog eltűnni a piacról, de az egész kézműves szakmát tekintve is hasonló veszély fenyeget Németországban.

Egyikük korábban azt mondta: nem ritka, hogy hetekig dolgozik egyetlen mappán, amelyben olyan dolgokat kell összegyűjteni, amiket a törvény előír, így azonban a munkafolyamat akadozik. Hans Wucherer pék arra panaszkodott, hogy olyan dokumentumok tömegét kell kezelnie minden egyes nap, amelyeket soha senki nem néz meg, soha senki nem ellenőriz és senkit sem érdekel valójában.

„Nem azért lettem pék, hogy űrlapokat és papírokat töltsek ki, hanem azért, hogy kreatívan dolgozzak. Ez nagyon elkeserítő”

– mondta a közmédiának a férfi, aki évi 40 ezer euróra becsüli azt az összeget, amitől elesik a bürokrácia miatt.

Nagy-Britanniában bajban vannak a kiskereskedők

Az Egyesült Királyságban is súlyos problémákkal küszködnek a kiskereskedők, idén év elején és tavaly év végén naponta csaknem 50 üzlet zárt be, mert a tulajdonosok nem tudták tartani a lépést az egyre emelkedő fenntartási költségekkel. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek. A Centre for Retail Research adatai szerint tavaly az Egyesült Királyságban több mint 17 ezer üzlet kényszerült végleg bezárni. Ez a szám majdnem 50 százalékkal magasabb, mint 2021-ben.

A bezárások 32 százalékát követte fizetésképtelenségi eljárás, vagyis ennyi cég ment csődbe. A fennmaradó hányad esetében a nagyobb kereskedők úgy döntöttek, hogy költségcsökkentés céljából bezárnak néhány üzletet.

Ez a tendencia várhatóan idén is folytatódik, a Center for Retail Research arra számít, hogy 2023 decemberének végéig akár további 18 ezer üzlet is bezárhat.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, money, united kingdom