Évente több tízmillió eurós teher szakadhat az uniós adófizetők nyakába

Évente több tízmillió eurós teher szakadhat az uniós adófizetők nyakába

Akkora a hiány a nyugdíjalapban, hogy az uniós polgárok évekig köhöghetik az árát.

POLITIKA GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 27. 09:28

Hamarosan hidegzuhany jöhet az Európai Uniós adófizetők nyakába több száz volt európai parlamenti képviselő nyugdíjrendszere miatt, amely most az összeomlás szélén áll. Az Európai Parlament vezető tisztségviselői jelenleg azon vannak, hogy megpróbálják megmenteni a nyugdíjalapot,

amely 308 millió eurós hiánnyal küzd, és akár már 2024-ben kifogyhat a pénzből. Nem kizárt az sem, hogy évente akár 24 millió eurós teher zúdul az európai polgárok nyakába. Ez derül ki egy belső dokumentumban, amelyet Alessandro Chiocchetti, a Parlament vezető köztisztviselője készített, és amelyet a Politico lap szemlézett, és amely szerint a több száz volt uniós törvényhozónak juttatott alap „drámai pénzügyi helyzetbe” került.

Az európai parlamenti képviselők a napokban zárt ajtók mögött vitatták meg a dokumentum részleteit, arról azonban nem született döntés, hogy hogyan kerüljék el a totális összeomlást, amelyet évekig magukon hordozhatnak az európai adófizetők.

A Parlament 1990-ben hozta létre a kiegészítő nyugdíjrendszert, amely 30 évig működött, majd 2009-ben, az egységes nyugdíjrendszer életbe lépésével megszűnt az új tagok számára. Most részben a törvényhozók 14 évvel ezelőtti járulékfizetésének megszűnése miatt kerülhet tragikus helyzetbe a nyugdíjrendszer.

Stephen Hughes – az alap elnöke azonban nem hajlandó elengedni az ügyet, és nemrég azt mondta, hogy a Parlamentnek tiszteletben kell tartania a nyugdíjasok kifizetésére vonatkozó kötelezettségvállalását.

„Ezek a képviselők hosszú éveken át hűséges szolgálatot tettek az Európai Parlamentnek, és sértőnek érzik, hogy úgy bánnak velük, ahogyan most bánnak velük” – tette hozzá, azzal érvelve, hogy az alapot „nagyon jól kezelték”, de a 2009-es bezárás után elkerülhetetlen volt, hogy elfogyjon a pénz.

Az alap – amelynek befektetéseit egy luxemburgi székhelyű társaság külön kezeli – csak mintegy 55 millió euróval rendelkezik abból a 363 millió euróból, amelyet előreláthatólag 2074 után kell kifizetni. „Ez az összeg nem elegendő a jövőbeli nyugdíjfizetési kötelezettségeinek teljesítéséhez” – olvasható a dokumentumban.

Roberta Metsola, a Parlament elnöke három lehetséges kimenetelt említett korábban.

Az első az lenne, hogy senki sem tesz semmi, és hagyjuá, hogy az alap csődbe menjen, ami azt jelenti, hogy a Parlamentnek – és az adófizetőknek – valószínűleg át kell vennie a nyugdíjkötelezettségeket. A második lehetőség az alap felszámolása lenne, majd egy nagy összegű egyösszegű kifizetés felajánlása a kedvezményezetteknek. Harmadszor, a katasztrófa elkerülhető lenne a nyugdíjjogosultságok szigorításával, például a nyugdíjkorhatár emelésével vagy a kedvezményezettek által kapott összeg egyszerű csökkentésével.

Minél régebb óta volt valaki parlamenti képviselő, annál magasabb a pénzösszeg, amit megkaphat – jelenleg 914 személy, többségükben régóta szolgáló európai parlamenti képviselő, volt képviselő vagy túlélő családtagjaik kapnak átlagosan havi 2 206 eurót.