Tömegével tűnhetnek el a brit bérlakások a piacról, nagy bajban a fiatalok

Tömegével tűnhetnek el a brit bérlakások a piacról, nagy bajban a fiatalok

A következő öt évben várhatóan közel félmillió brit bérbeadó fogja eladni a lakását, mivel az úgynevezett "baby boomer" generáció nyugdíjba vonul, és készpénzre váltják az ingatlanjaikat. Emiatt folytatódhat a brutális drágulás az ingatlanpiacon, ami a fiatalabb generációt kilátástalan helyzetbe hozhatja.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 19. 07:24

A Hamptons ingatlanügynökség kutatása szerint tavaly mintegy 140 ezer bérbeadó adta el az ingatlanját és hagyta el a piacot, miután elérte a nyugdíjkorhatárt. A következő fél évtizedben várhatóan évente csaknem 100 ezren követik majd őket.

Emiatt szinte borítékolható, hogy az ingatlanárak és a bérleti díjak is az egekbe szöknek, pedig már így is folyamatosan új rekordok dőlnek ebben a tekintetben.

Aneisha Beveridge, a Hamptons ingatlanügynökség kutatási vezetője egy brit lapinterjúban elmondta, hogy a bérleti díjak áremelkedése jelentősen meghaladja majd az ingatlanokét is, mert a piacra belépők nem tudják majd kiváltani a piacról kilépők számát.

Jelenleg is a kiadó ingatlanok száma országosan 38 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, a kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma pedig 53 százalékkal magasabb.

A Hamptons szerint a nyugdíjba vonuló bérbeadók tették ki a tavalyi ingatlaneladások közel háromnegyedét. A szakértő rámutatott arra is, hogy a végső következmények között az egyik legsúlyosabb az lesz, hogy a fiatalabb generációnak gyakorlatilag lehetetlenné válik a bérlés, a vásárlás pedig annál is távolabb kerülhet a fiataloktól.

A bérleti díjak ugyanis tavaly év végén országszerte átlagosan havi 1172 font körül mozogtak. Nem meglepő módon a fővárosban ennek többszörösét is elkérik a bérbeadók: míg tavaly a negyedik negyedévben 2480 font volt a havi átlag, addig nemrég már a 3000 fontot is átlépte egy havi albérlet díja.

További rossz hír a bérlők számára, hogy a Rightmove brit ingatlanportál előrejelzése szerint a bérleti díjak 2023-ban további 5 százalékkal fognak emelkedni Nagy-Britannia-szerte, mivel a albérletet keresők és a rendelkezésre álló bérlakások száma közötti egyensúlyhiány továbbra is fennáll.

„Nincs jele annak, hogy a bérleti piac lassulna a kereslet és a kínálat közötti folyamatos egyensúlyhiány miatt”

– jelentette ki James Redington, a Douglas & Gordon független londoni ingatlaniroda munkatársa, aki megerősítette a többi szakértő előrejelzését, és megjegyezte hogy évtizedek óta a legmagasabb albérletárakkal kell számolnia elsősorban a fiataloknak, ami a következő években tovább súlyosbítja majd a helyzetüket.

GAZDASÁG

Címkék:

landlords, rents, united kingdom