A szerbiai szülők nemet mondtak a melegpropagandára

A szerbiai szülők nemet mondtak a melegpropagandára

Óriási felháborodást keltett Szerbiában a Disney új animációs filmje, a Fura Világ. A rajzfilmet Novi Pazarban például nem is vetítik tovább. A mese egyik főhőse egy nyíltan meleg kamaszfiú.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 1. 14:33

Vagy el sem mennek vagy kijönnek vetítés közben

Szerbiába is megérkezett a Disney új rajzfilmje. A Fura Világot a mozikban játsszák vagy játszották szerte az országban. A történetben egyértelműen helyet kap az LMBTQ tematika, a főhős egy meleg kamaszfiú, s az ő tinédzserkori románca. A film egyébként egy feltérképezetlen és veszedelmekkel teli földre kalauzol el, ahol fantasztikus lények várják a szereplőket.

Nada Nikolic Kreckovic, egy szerb márka divatigazgatója határozottan elítélte a film bemutatását, és figyelmeztette a szülőket, hogy a Disney „egy nagy meglepetést” tartogat számukra.

„Ez egy üzenet a szülőknek. Elmentem ma a moziba, hogy megnézzem a Disney új rajzfilmjét, s magammal vittem a két kiskorú gyermeket. Az első 10 percben már mindjárt megjelenik a meleg történet. A főszereplő szerelmes lesz a barátjába Rodriguezbe. A család pedig támogatja ebben”

– mesélte élményeit Nada Nikolic Kreckovic.

A divatigazgató hozzátette: ezek után a terem fele kiment a moziból. Egyszerűen nem akarták az emberek ezt nézni.

„Én azon gondolkodtam az 5 és a 9 éves gyerekekkel, hogy mit csináljak. De úgy döntöttem rendben van, ha feltesznek valamilyen kérdést ezzel kapcsolatban, akkor beszélgetnem kell velük. Egyértelmű, hogy a világ valamilyen nagyon fura irányban halad, ahol egyre gyakrabban lehet ilyen jelenetekkel találkozni. Tehát csak azért mondom, hogy tudják mi vár önökre, ha ezt a rajzfilmet megnézik. Tényleg nagyon sajnálom, hogy ennyire változnak a dolgok, hogy ennyi hátborzongató törvényt hoznak, amelyek szerintem károsak a gyerekekre nézve” – mondta a divatigazgató.

Novi Pazarban pedig már nem is vetítik ezt a rajzfilmet. A helyi kulturális központ levette a repertoárról ezt az animációs filmet, miután a szülők felháborodásuknak adtak hangot, mert szerintük az nyíltan terjeszti a homoszexualitást. Úgy értékelték, hogy „nem elfogadható”, hogy ilyen tartalmat kínáljanak olyan gyerekeknek, akiknek „nincs kellő ismerete” a film által közvetíteni kívánt üzenetről.

Az intézmény vezetése azzal védekezett, hogy nem láttak bele részletesen a film szinopszisába, s arra kérték a forgalmazót, hogy ezentúl bővebb leírást kaphassanak a filmekről. Hozzátették, a forgalmazó elnézést kért a nézőktől a történtek miatt.

Nem kirekesztés, egyszerűen nem volt érdeklődés

A Novi Pazar-i kulturális központ szerkesztője a Danas napilapnak megerősítette, hogy valóban érkeztek ellenvetések a szülőktől a filmmel kapcsolatban, s voltak felháborodott hangok is. Mint fogalmazott, azért döntöttek úgy, hogy többé nem tűzik műsorra a rajzfilmet, mert egyszerűen nem volt érdeklődés iránta. A Fura Világot novemberben láthatta először a város közönsége, de a második vetítésre viszont már nem került sor, sőt azóta sincs a programban.

„Mi egy mozi vagyunk, s az eladott jegyekből valósítunk meg bevételt. Számunkra nem kifizetődő, hogy a továbbiakban is vetítsük ezt a filmet, mert gyakorlatilag egy jegy sem kelt el a következő alkalomra”

– nyilatkozta Elma Sabanovic.

A lap kérdésére, miszerint ezzel a döntésükkel diszkriminálják-e a meleg közösséget, a szerkesztő azt válaszolta, hogy nincs és soha nem is volt náluk semmiféle korlátozás a mostani film témájához hasonlókkal kapcsolatban. „Mi soha nem rekesztettünk ki senkit” – szögezte le az illetékes.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

cinema, disney, gay, serbia, strange world