A volt egészségügyi miniszter könyvet írt a koronavírus időszakáról

A volt egészségügyi miniszter könyvet írt a koronavírus időszakáról

Olivier Véran volt francia egészségügyi miniszter, jelenlegi kormányszóvivő könyvet írt a koronavírus járvány idején megtapasztalt kihívásokról. A kiadványban elismerte, hogy hibázott a kormány a maszkokkal és bizonyos intézkedésekkel kapcsolatban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 10. 16:21

Szeptember 8-án, csütörtökön jelent meg Olivier Véran egykori francia egészségügyi miniszter könyve, melyben a jelenleg kormányszóvivőként tevékenykedő politikus elárulja a kulisszatitkokat a francia kormány járványkezelésével kapcsolatban. A „Par-delá les vagues” (A hullámokon túl) című könyvben a volt miniszter gyakorlatilag beismeri, hogy igenis követett el hibákat a maszkokkal és bizonyos járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban a francia vezetés még a pandémia kezdetén.

A politikus kihangsúlyozza, hogy hibázott a kormány, de nem hazudott, a járvány legelején, 2020 márciusában ugyanis még az volt a francia vezetés álláspontja, hogy nem szükséges feltétlenül a teljes lakosságnak maszkot viselni. Sokak szerint ennek a hozzáállásnak az volt a legfőbb oka, hogy Franciaország egész egyszerűen nem rendelkezett az egész lakosság számára szükséges mennyiségű készlettel. Míg 2009-ben még csaknem 2 milliárd maszk volt az országban készleten, addig a pandémia kezdetére a rendelkezésre álló védőmaszkok száma 100 millióra apadt, ami igencsak szűkösnek bizonyult a csaknem 70 milliós Franciaország számára

A kormány hibáját a bíróság is megállapította, júniusban ugyanis a párizsi közigazgatási bíróság bűnösnek mondta ki a francia államot, amiért a pandémia kezdetén nem gondoskodott a megfelelő maszkkészlet biztosításáról. A bíróság a maszkhiány mellett kifogásolta a kormány kommunikációját és a tájékoztatás hiányát és módját is. Erre remek példa egy interjú, melyet a járvány kezdetén adott az akkori kormányszóvivő, Sibeth Ndiaye. A politikus asszony kerek perec kijelentette ugyanis, hogy csak a fertőzötteknek kell maszkot hordani, majd hozzátette, hogy ő politikusként nincs is vele tisztában, hogy hogyan kell a maszkot helyesen viselni.

 

Olivier Véran a Le Parisien nevű lapnak adott interjút a könyvével kapcsolatban, a lap kiemeli, hogy a kormányszóvivő szerint a közvélemény azzal a váddal illette a francia kormányt, hogy tudatosan hazudtak a maszkokról, annak érdekében, hogy eltereljék a figyelmet a hiányról, Véran azonban kihangsúlyozta, hogy nem erről volt szó, elmondása alapján az igazság az, hogy a maszkokat illetően tévedett a francia kormány, se több, se kevesebb.

A volt francia egészségügyi miniszter könyvében elnézést kért az elhibázott járványkezelésért és a Le Parisiennek adott interjújában elismerte, hogy a kormány bizonyos intézkedései következetlenek voltak, megjegyezte ugyanakkor, hogy a legtöbb ország szintén sötétben tapogatózott, hozzátéve, hogy előfordult, hogy a francia példát követték, holott előzőleg kritizálták az intézkedéseket.

Olivier Véran arról is beszámolt, hogy a koronavírus járvány első hulláma idején egészségügyi miniszterként folyamatos stressznek volt kitéve, alig tudott aludni, az első hullám végére pedig a kiégés szélére került.

A francia kormány sorozatos elhibázott járványkezelési intézkedéseinek sajnos meglett a szomorú következménye, 2020 tavaszán, a pandémia első hulláma idején Franciaország egyike volt azoknak az országoknak, ahol a legszélesebb körben terjedt a koronavírus, több tízezer halálos áldozatot követelve.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

book, covid, france, lack of masks, mistakes, olivier veran