Albán invázió Nagy-Britanniában

Albán invázió Nagy-Britanniában

Egye több fiatal albán férfi érkezik illegálisan a szigetországba. London Tiranára mutogat, az albán miniszterelnök szerint viszont a britek elhibázott migrációs politikája a gond.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 8. 15:10

„Kezelhetetlen méretű a migráció”

A brit belügyminiszter inváziónak nevezte a migránsok özönlését az országba. Suella Braverman azután jelentette ezt ki, hogy kiderült, Nagy-Britanniában egy volt katonai létesítménybe 4 000 illegális bevándorlót helyeztek el, pedig az objektum eredeti befogadóképessége mindössze 1 600 fő lett volna. Braverman úgy fogalmazott, invázió zajlik az állam déli partjainál. Hozzátette: az illegális migráció kezelhetetlen méreteket ölt.

@irina00244 Refugees are rescued from the sea and taken to 🇬🇧 “who is Albanian” they are asked 🙋🙋🙋🙋 #Calais #dunqerkue🇨🇵 #francanglais #albaniauk🇬🇧🇦🇱 ♬ original sound – D R U T A ✊🇲🇩

Óriásit ugrott ugyanis a brit szigetekre érkező albán származású illegális bevándorlók száma. Amíg 2020-ban összesen 50-en keltek át a La Manche-csatornán illegálisan, addig idén 12 000-en érkeztek a balkáni ország állampolgárai közül Nagy Britanniába, közülük 10 000 fiatal férfi. Jelenleg a törvényellenesen a csatornán átkelő migránsok legtöbbje albán. Történik mindez annak ellenére, hogy a britek biztonságos országként tekintenek Albániára.

Robert Jenrick bevándorlásügyi miniszter elhatárolódott a tárcavezető szavaitól. Szerinte ebben a feladatkörben jól meg kell válogatnia mindenkinek a szavát.

„Soha nem démonizálnám azokat az embereket, akik jobb életet keresve jönnek ebbe az országba” – mondta Jenrik.

Idegengyűlöletet kiált a miniszterelnök

Edi Rama albán kormányfő is reagált a brit belügyminiszter szavaira, miszerint invázió zajlik a déli partoknál. A balkáni miniszterelnök kiemelte: a brit kormány elhibázta a migrációs politikáját, bűnbakot keres, s ezek a kijelentések idegengyűlöletet szíthatnak.

Rama kifejtette: Nagy-Britannia korábban mintaként szolgált a kisebbségek integrációjában, de mostanra olyan lett, „mint egy őrültek háza”.

Hozzátette: ez nem politikai nyelvezet, nem program, nem jövőkép. Ez nem más, mint idegengyűlölet és egy közösség elleni célzott támadás.

Gazdasági bevándorlók lepik el a brit szigeteket

Robert Jenrick bevándorlásügyi miniszter az albán politikusra reagálva reményét fejezte ki a gyümölcsöző együttműködésre. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy Albánia szemmel láthatóan biztonságos ország, s hogy az onnan érkező migránsok túlnyomó többsége fiatal férfi. Mindez azt bizonyítja, hogy gazdasági bevándorlókról van szó, nekünk pedig országként arra kell törekednünk, hogy ezt megakadályozzuk – tette hozzá.

A brit kormány tájékoztatása szerint szorosan együttműködnek Albániával az illegális migráció kapcsán. Egyezményt kötöttek több mint 1 000 albán visszaküldéséről a balkáni országba, és ez meg is történt. London arra törekszik, hogy folytassák a közös munkát, hogy minden lehetőséget kihasználjanak, hogy megállítsák a szervezett bűnözést, valamint az embercsempészeket.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

albanian, refugees, uk