Bűncselekményekkel vádolják az ukrán hadsereget kiképző amerikait

Az ukrán katonákat kiképző amerikai magánszervezet egyik vezetőjét pénzügyi visszaélésekkel, szexuális zaklatásokkal és betörésekkel vádolták meg.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 2. 14:54

Egy nemrég benyújtott keresetben a Mozart Group egyik tagját és a tengerészgyalogság volt tisztjét, Andy Milburnt pénzügyi csalással, betöréssel és szexuális visszaéléssel vádolták meg.

A perről szóló dokumentumokat a hónap elején nyújtotta a bíróságnak Andrew Bain volt tengerészgyalogos és kijevi üzletember, aki többségi részesedéssel rendelkezik a Mozart Groupban – egy amerikai magánszervezetben, amelyet ukrán katonák kiképzésére hoztak létre.

Bain azt állítja, hogy Milburn a társaság irányítása alatt olyan intézkedéseket hozott és olyan különböző tevékenységeket végzett, amelyekhez az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által a nemzetközi fegyverkereskedelmi szabályoknak megfelelően kiadott előzetes jóváhagyások és engedélyek szükségesek, azonban a férfi ezzel nem törődött.

Bain szerint továbbá Milburn olyan kereskedelmi szerződéseket kívánt kötni Örményországban katonai kiképzésre, amelyek forrásokat vonnának el Ukrajnában tartandó kiképzések elől. De azzal is megvádolta Milburnt, hogy ellenséges üzeneteket küldött a Különleges Műveleti Parancsnokság európai nyugalmazott parancsnokának, miután a tábornok elutasította, hogy a Mozart Csoport tagjaként részt vegyen az Ukrajnában zajló munkában.

Milburnt azzal vádolták, hogy ukrán raktárakat érintő betörésekben vett részt. Emellett szexuális zaklatás is szerepel a listán, ugyanis mint kiderült, többször is szexuális ajánlatokat tett egy irodavezető nőnek. De itt még mindig nincs vége a felháborító kihágásoknak: személyi asszisztensként alkalmazott egy ukrán nőt, akit egy társkereső alkalmazáson keresztül ismert meg, és 90 000 dollárt fizetett neki.

Mindezek után január 31-én Milburn a Twitteren azt írta, hogy a Mozart Group megszűnt. „A Mozart Csoport története ma véget ért. A név és a szervezet perek tárgyává vált, ami elterelte a figyelmünket a fő küldetésünkről, az ukrán katonák kiképzéséről és civilek megmentéséről”.

NAGYVILÁG

Címkék:

corruption, military, ukraine