Csökken a lelkesedés Ukrajna támogatása iránt

Készleteik megfogyatkozása és a politikai akarat csökkenése is közrejátszik abban, hogy egyre több európai országban csökken a lelkesedés Ukrajna támogatása iránt. Ez is kiderül a kiszivárgott amerikai hírszerzési iratokból.

WORLD APRIL 17. 2023 13:13

Több mint négy tucatnyi kiszivárgott hírszerzési dokumentumot szerzett meg a Newsweek, amelyek közül húszat a minap tettek közzé. A „titkos” és „szigorúan titkos” címkével ellátott iratok fontos betekintést nyújtanak az ukrajnai háború állásába, írja a lap. Az iratokból azonban az is kiderül, hogy más országok hogyan viszonyulnak Ukrajna támogatásához.

A dokumentum országonként ismerteti az Ukrajnának nyújtott folyamatos európai támogatást, amelyek egyébként is ismertek a nyilvánosság előtt.

Egy lista azonban kilenc országot sorol fel, amelyeknél a jelentés szerint csökken a Kijev megsegítésére irányuló politikai akarat és kapacitás. Ezek az országok Belgium, Bulgária, Dánia, Görögország, Luxemburg, Lettország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia.

Az összeállítás a külföldi fővárosokban működő amerikai védelmi attasék jelentései alapján készült.

A jelentés egyébként harcoló dandárok szerint részletesen bemutatja az Ukrajnának ígért felszereléseket, pontosan feljegyezve a katonai áruk áramlását, a 2023 január-áprilisi szállítási ütemterveket, valamint az ukrán személyzet kiképzésének állapotát.

Bár az Ukrajnába irányuló külföldi szállítások nyilvánosan ismertek, a dokumentum jelzi, hogy a szállítások milyen mértékben tetőznek a 2023. április 30-ra tervezett „tavaszi offenzívára”. A kilenc harcoló dandár addigra jelentős felszerelésekhez jut majd, többek között többszáz tankot, és egyéb harci járművet.

WORLD

Tags:

europe, pentagon leaks, ukraine, war