Dráma: súlyos fertőzést okozhatnak a Párizs környéki házi tojások

Dráma: súlyos fertőzést okozhatnak a Párizs környéki házi tojások

A Francia Regionális Egészségügyi Hatóság által a térségben vizsgált házi tojások mindegyikében tartósan megmaradó szerves szennyező anyagot talált, egyes helyeken ennek mértéke az uniós küszöbérték sokszorosa.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 23. 15:34

Bajban vannak azok, akik otthonukban tyúkokat tartanak a francia főváros közelében, ugyanis jelentős egészségügyi kockázatot jelent a Párizs környéki Île-de-France régióban, ha valaki házi tojást fogyaszt, erre figyelmeztet közleményében a Regionális Egészségügyi Hatóság (ARS).

A francia főváros környéki régióban 25 helyszínről vett mintákat az egészségügyi hatóság, ezek közül 14 esetben a Párizs közelében lévő három nagy hulladékégető, Ivry-sur-Seine, Issy-les-Moulineaux és Saint-Ouen környékéről gyűjtötték be a tojásokat. Azokat vizsgálták, amelyek nem kereskedelmi forgalomban kaphatók, hanem háztáji eredetűek és kiderült, hogy mindegyik minta esetében kimutatták a poliklórozott bifenilt (PCB), dioxint és furánt. Mivel ezek a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok potenciálisan jelen vannak a főváros környékén és nem kifejezetten csak a hulladékégetők körül koncentrálódnak, az ARS felhívja mindenki figyelmét, hogy elővigyázatosságból ne fogyasszon házi tojást, csak a boltban kaphatót egye.

A dolog érdekessége, hogy a legmagasabb, az uniós küszöbérték 40-50-szeresének megfelelő mérték nem a hulladékégetők közeléből, hanem onnan több mint 3 km-re lévő helyszínről származott, derül ki a 20 minutes nevű portál cikkéből.

Az ARS felhívja rá a figyelmet, hogy a dioxinnal és poliklórozott bifenillel szennyezett élelmiszerek rendszeres fogyasztása során a szervezet fokozatosan telítődik ezekkel az anyagokkal, aminek rendkívül káros hosszú távú egészségügyi hatásai lehetnek, például megnő a daganatos megbetegedések kockázata, de komoly problémát jelenthet a termékenységre és a terhességre nézve is, valamint anyagcsere-zavart is okozhat, növelve a cukorbetegségre való hajlamot és endokrinromboló hatásai is vannak.

További probléma a fent említett anyagokkal kapcsolatban, hogy ha egyszer bekerültek az emberi szervezetbe, akkor nincs olyan kezelés, amely eltávolítaná onnan.

Az eredmények elemzése egyelőre még folyamatban van, ezért a szennyeződés eredete sem ismert, a vizsgálattal kapcsolatos végleges jelentést 2023 első felének a végére ígérik.

Félő, hogy a szennyezett házitojások híre még tovább fogja gerjeszteni a drágulást, holott már így is rendkívül megugrott a tojás ára a franciáknál. A France Info február végén számolt be róla, hogy egy év alatt 31 százalékkal drágult az úgynevezett „első áras”, vagyis a kiskereskedelmi forgalomban legolcsóbban kapható tojás Franciaországban, de a nagy márkák esetében is jelentős, 18 százalék volt az áremelkedés. A dráguláshoz hozzájárult a rezsi megemelkedése, valamint az egyéb járulékos költségek is, mint a doboz és az üzemanyag ára, de negatív irányba befolyásolta az árak alakulását a madárinfluenza is. Következésképp, költségeik fedezésére a termelők néhány eurocenttel többet kérnek tojásonként, máskülönben sokaknak be kellene fejeznie a tevékenységét. Az áremelés végül a vásárlókon csapódik le, hiszen beépül a tojás végső árába.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

alert, domestic eggs, france, ile de france, polluted region