Dzsihadistákat tartóztattak le a spanyol-marokkói határvidéken

Dzsihadistákat tartóztattak le a spanyol-marokkói határvidéken

Európát behálózzák a terrorista sejtek, akik az izraeli-palesztin konfliktus árnyékában várják a szélsőséges iszlamista vezetők parancsait.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. DECEMBER 19. 12:38

Kilenc embert tartóztattak le Melillában, egy másikat pedig a marokkói Nador városában a spanyol és a marokkói rendőrség közös akciójában kedden a határkerítés mindkét oldalán – közölte a marokkói Területfelügyeleti Főigazgatóság (DGSN), amelyet az El Debate spanyol hírportál szemlézett.

A marokkói rendőrség szerint a letartóztatottak szélsőséges ideológiát vallanak, és részt vettek mások toborzásában egy esetleges terrortámadáshoz.

A spanyol hatóság által elfogottak között van egy olyan férfi, akit Spanyolországban terrorista bűncselekmények miatt tartóztattak le korábban, és akiről kiderült, hogy az afrikai Száhel-övezetben működő terrorszervezetekhez tartozott.

„Ez a közös biztonsági művelet a marokkói biztonsági szolgálatok és spanyol kollégáik közötti folyamatos és kiváló biztonsági koordináció része, amely ismét megerősíti a két ország közötti biztonsági partnerség fontosságát”

– áll a marokkói hatóságok közleményében. A spanyol és a marokkói fél is arról számolt be, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet október eleji Izrael elleni támadása után kifejezetten aktívak lettek a terroristákat tobrozó csoportok. Nem csoda tehát, hogy Európában egyre több országban emelték a terrorkészültségi szintet.

Hollandiában például 2019 óta először kellett emelni a készültséget, a hatóságok négyesre, vagyis „jelentősre” emelték az ország fenyegetettségi szintjét az ötfokozatú skálán. A Korán-égetések és a sorozatos fenyegetések miatt Svédországban is emelték a készültséget, de az Egyesült Királyságban és Franciaországban is fokozott figyelemmel kísérik a hatóságok az esetleges fenyegetéseket, míg Németországban kifejezetten a karácsonyi vásárokhoz vezényelnek több katonát és rendőrt.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

europe, jihadists, morocco, spain, terrorism