El fogják pusztítani a migránsok New York városát – mondja a polgármester

Két éve még menedéket ígért a migránsoknak, bírálva a konzervatív vezetésű déli államokat a korlátozó bevándorlási politikáért, ma már a saját városát temeti a demokrata vezető.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. SZEPTEMBER 10. 12:13

Eric Adams, New York polgármestere kijelentette, hogy nem látja a végét a tomboló migránsválságnak, és figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás folyamatos beáramlása tönkreteszi New Yorkot. A demokrata városvezető most arra szólítja fel a migránsokat, hogy maradjanak távol, miután tavaly tavasz óta több mint 110 ezer migráns érkezett a metropoliszba, a városra szállást és megélhetést igénylő migránsok száma megközelíti a 60 ezret.

Havonta 10 000 migráns érkezik hozzánk – mondta Adams szerdán az Upper West Side-on tartott városházi gyűlésen, és arra figyelmeztetett, hogy a közszolgáltatások telítődtek, és a válság nem mutatja az enyhülés jeleit. Adams azt is megjegyezte, hogy pályafutása során soha nem látott még olyan krízist, amelynek ne látta volna a végét – egészen mostanáig.

Adams úgy fogalmazott: „van egy 12 milliárd dolláros költségvetési hiányunk, amit sürgősen le kell csökkentenünk. A város minden szolgáltatása érintett lesz, mindenkit érinteni fog, még az Önök környékét is. Már tavaly is mondtam, amikor 15 ezren voltak. Most ismét mondom, 110 ezernél, a várost, amit ismertünk, el fogjuk veszíteni” – tette hozzá.

Érdekesség, hogy Adams két évvel ezelőtt még nem látott problémát a tömeges illegális bevándorlásban, egy alkalommal pedig a közösségi oldalán megígérte, hogy kormánya alatt New York menedékhely marad az amerikai álmot kergető migránsok számára. Akkoriban a konzervatív vezetésű, déli amerikai államokat, például Texast élesen bírálta, amiért korlátozó bevándorlási politikát vezettek be.

Az elmúlt hónapokban azonban Adams határozottan megváltoztatta a véleményét. Júliusban a demokrata polgármester bejelentette, hogy szórólapokat fog osztogatni az amerikai-mexikói határon, amelyekkel lebeszélné a migránsokat arról, hogy a birodalom városába utazzanak, azzal magyarázva, hogy New Yorkban drága az élelmiszer és a közlekedés, és hogy nincs garancia arra, hogy az újonnan érkezők hozzáférnek a lakhatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crisis, migrants, new york