Engedélyezik az emberi maradványok komposztálását a klímaharc érdekében

A demokraták által irányított Kalifornia legalizálta az emberi maradványok komposztálásának gyakorlatát, hogy „megmentsék a bolygót éghajlatváltozástól”.

NAGYVILÁG 2024. MÁJUS 26. 04:18

Az állami törvényhozók már megszavazták és elfogadták az eljárást legalizáló intézkedést. Az új törvények 2027-ben lépnek hatályba, lehetővé téve a kaliforniaiak számára, hogy haláluk után is folytassák a „globális felmelegedés elleni küzdelmüket” – hívja fel rá a figyelmet a Slay News hírportál.

Néhány kaliforniai ökoharcos lakos azonban nem hajlandó ilyen sokáig várni. A Los Angeles Times írt arról, hogy Blaire Van Valkenburgh kaliforniai lakos egyike azoknak, akik már most komposztálják szeretteik maradványait.

Az emberi komposztálás – más néven természetes szerves redukció – egy viszonylag új keletű eljárás, aminek során a holttestet valamilyen speciális edénybe helyezik olyan biológiailag lebomló anyagokkal együtt, amelyek elősegítik a tetem mihamarabbi átalakulását (lebomlását) tápanyagban gazdag talajjá.

Mivel ez a fajta temetés – a természetes szerves redukció – 2027-ig nem lesz legális Kaliforniában, ezért Van Valkenburgh fizetett azért, hogy férje holttestét Washingtonba reptesse, az első államba, amely 2020-ban legalizálta az emberi komposztálást.

Úgy tűnik, hogy 2027-ig bimbózó iparág lesz Washingtonban a komposztálós temetés, a családi tulajdonban lévő Clarity Funerals and Cremation Anaheimben temetkezési vállalat és a Return Home vállalat közösen már csomagajánlatot is kínál a dél-kaliforniaiaknak, akik Washingtonban szeretnék komposztálni szeretteiket – írta az LA Times.

A demokrata Cristina Garcia volt képviselőnő a kaliforniai törvény megalkotója, aki az LA Timesnak beszélt a lépés okairól. „Imádom a természetet, és nagyon szeretnék a túlvilágon fa lenni” – mondta a lapnak.

„A családomnak van egy kriptája Mexikóban, ahol nincsenek fák vagy árnyékos helyek. Azt akarom, hogy a földemben kifejezetten egy szilvafa legyen, a kedvenc gyümölcsöm, és a szeretteim ott meglátogathassanak”

– fogalmazott.

Az emberi komposztálás úttörője, Katrina Spade szerint a hagyományos temetések és a halottak elhamvasztása hozzájárul az „éghajlati válsághoz”, az emberi maradványok komposztálása azonban segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. „Az igazság az, hogy a legtöbbünk utolsó gesztusa ezen a Földön a mérgezés” – tette hozzá korábban Spade.

NAGYVILÁG

Címkék:

funeral, human composting, usa