Euró milliókkal támogatja az EU a rovarevés előmozdítását

Euró milliókkal támogatja az EU a rovarevés előmozdítását

Több mint 8 és fél millió eurót fordít az Európai Unió arra, hogy a rovarok élelmiszerként és takarmányként is jelen lehessenek Európában.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 16. 12:01

8,68 millió eurós támogatást biztosít az Európai Unió a Sustainable Insect CHAIN (SUSINCHAIN) nevű programra, melynek célja, hogy a rovarok felhasználásával újszerű fehérjeforrásokat használjanak fel Európában mind a takarmányozás, mind az emberi élelmiszer területén. A projekt különböző intézkedéseken keresztül biztosítaná, hogy

2025-re az állati fehérjéket 20 százalékban rovarfehérjével helyettesítsék az emberi táplálkozásban és 10 százalékban az állati takarmányokban.

A projekten keresztül már számos publikáció jelent meg. Ahogy arról korábban a V4NA is beszámolt, az elmúlt időszakban az Európai Bizottság a baloldali mainstream médiával karöltve kezdte el propagálni, hogy az európaiaknak meg kellene tanulniuk bogarakat enni. Ennek kiszolgálására pedig számos tanulmány jelent meg a SUSINCHAIN projekt keretében is. A tudományos publikációk között számos foglalkozik a rovarok tömegtermelésének mikéntjeivel, és az élelmiszerként illetve takarmányként való felhasználásukkal.

Az Európai Unió egyébként első sorban azért ajánlja a rovarok evését, mivel kiváló fehérje forrást jelentenek, az ökológiai lábnyoma pedig sokkal kisebb a rovartenyésztésnek, mint a hagyományos élelmiszeriparnak, különösen a húsiparnak. Az EU egyik szervezetén, az EIT Food-on keresztül is reklámozza a rovarevés hasznosságát.

A szervezet honlapján nemrég megjelentett cikkben felteszik a kérdést, hogy miért ódzkodik az európai polgár a rovarevéstől. Állításuk szerint ugyanis

a megkérdezett európaiak 37 százaléka nyilatkozta azt, hogy nyitott lenne a rovar alapú élelmiszerekre, továbbá sokuk szerint nem lenne biztonságos a rovarok evése.

A rovarevés biztonságosságával kapcsolatban a szervezet csupán azt tudta felhozni, hogy a földön már több mint két milliárd ember él rovar alapú étrenden.

A cikkben azonban hangsúlyozzák, hogy a rovarok igenis környezetbarát illetve egészséges alternatívái lehetnek a hagyományos húsnak, mivel kiváló minőségű fehérjét és tápanyagot tudnak biztosítani az emberek és az állatok számára egyaránt. Emellett gazdagok rostokban és mikroelemekben is, például rézben, vasban és magnéziumban, azonban egy további probléma is felmerült velük kapcsolatban, amit elrejtettek a sorok között, mégpedig az, hogy

az elfogyasztott fajoktól függően ezen új élelmiszerforrásnak nem ismertek az allergén összetevői, így egyes személyeknek fokozott egészségügyi kockázatot jelenthet a rovarevés.

A rovarevés mellett szól továbbá az is a szervezet szerint, hogy ezen állatoknak magas a takarmány-átalakítási hatékonyságuk, így a rovarok átlagosan 2 kg takarmányt képesek 1 kg rovartömeggé alakítani, míg a szarvasmarháknak körülbelül 8 kg takarmányra van szükségük 1 kg testtömeg-gyarapodáshoz. Olyan tényezőkkel együtt, mint például a gazdálkodáshoz és a termeléshez szükséges erőforrások, ez azt jelenti, hogy a legtöbb rovar üvegházhatású gáz kibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos tenyészállatoké.

Azonban nem csak az Európai Unió lát jövőt a rovarevésben, hanem a világ egyik legbefolyásosabb embere, Bill Gates is, aki az alapítványán keresztül több millió dollárral finanszírozta a fenntartható rovartermesztést. A Bill & Melinda Gates Foundations oldalán található leírás szerint, 2,2 millió dollár támogatást fordítottak erre a célra. A projekt 2021 augusztusában kezdődött, nem sokkal azelőtt, hogy az Unió jóváhagyta a rovarok élelmiszerként való felhasználását. A projekt fő helyszíne közép- és kelet-Afrika, ahol a tervek szerint 34 hónap alatt egy a piacon is életképes rovartermelő egységet hoznak létre.

NAGYVILÁG

Címkék:

bill gates, European Union, food, insect