Eurovíziós győztes lehet, aki a háborúról énekel

Eurovíziós győztes lehet, aki a háborúról énekel

Akár győzelmet is érhet a horvátoknak az Eurovíziós Dalfesztiválon az Oroszország és Belarusz viszonyát kifigurázó Mama SC című dal. Az egyik, a versennyel kapcsolatos hírekkel és esélyekkel foglalkozó honlapon leadott voksok több mint felét a horvát előadó kapta, vagyis könnyen elképzelhető, hogy a tavalyi Eurovízióhoz hasonlóan, most is politikai alapon dől el, ki lesz a befutó. A horvát Let 3 zenekar mellett az ukrán versenyző is jó esélyekkel indul a címért.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 16. 14:58

54 százalékon a horvát dal támogatottsága

Sokkolta a közvéleményt a horvátországi nemzeti előválogató győztes produkciója. Az öttagú rockbanda, a Let 3, katonai uniformist, a belarusz elnököt idéző bajuszt, rúzsos férfiakat és vicsorgó Lenin-hasonmást is felpakolt a színpadra, csak hogy minél jobban meghökkentse a közönséget. Daluk Oroszország és Belarusz viszonyát figurázza ki, az oroszokat putyinimádónak, az orosz elnököt idiótának mutatja be.

kép: Screenshot

A dal nagy port kavart a közösségi médiában, míg egyesek „bátor kiállásnak” gondolják, sokan kizárnák a produkciót a versenyből, mert azt túlságosan áthatja a politika. A kommentelők ízléstelen, undorító bohóckodásnak nevezik a dalt, a tradicionális, romantikus horvát dallamok kedvelői óriási csalódásuknak adnak hangot.

Az erősen politikai tartalmú dal azonban akár győzelmet is hozhat a horvát csapatnak. Bár az Eurovízión részt vevő országok egy jelentős része még ki sem választotta indulóját, a versennyel foglalkozó honlapok már elkezdték az esélylatolgatást. A wiwibloggs.com-on „Eddig ki a kedvenc 2023-as eurovíziós szereplőd?” címmel hirdettek szavazást. 30 ezer leadott voksnál a horvát csapat 54 százalékon állt, ami 16 és félezer szavazatot jelent.

kép: Screenshot

 

A fogadóirodáknál az „acélszívű” ukránok vezetnek

A fogadóirodáknál is követhető, ki számít nagy favoritnak. A eurovisionworld.com oldalon közölt táblázat szerint a horvát versenyző (egyelőre) nincs az élbolyban, de az, hogy politikai alapon dőlhet el a végső sorrend, itt is egyértelműen látszik. A legkisebb, átlagosan 2,5-ös szorzó ugyanis egyelőre Ukrajnára van. A győzelmi esélyét 25 százalékra értékelik, ami igencsak erős kijelentés úgy, hogy az induló dalok egy részét még ki sem választották.

kép: Screenshot

Ukrajnát idén a TVORCHI nevű, 2018-ban alakult, elektronikus zenei duó képviseli. Tagjai az ukrajnai születésű Andrii Hutsuliak és a nigériai, színes bőrű Jimoh Augustus Kehinde (utóbbi az énekes, így az eurovíziós produkcióban is ő áll a központi helyen). A zenekar szerint a Heart of Steel (Acélszív) című daluk a nukleáris hadviselés veszélyeire figyelmeztet.

Mint állítják „Ma, míg egyesek nukleáris fenyegetésekkel játszanak, acélszívű embereink egész Európát védik.”

A szöveget az Azovstal acélműben zajló harcok idején írták, így az „acélszívű” emberek közvetlenül a gyárban rekedteket, tágabban az egész ország védőit jelképezik. A wiwibloggs szerint az ukrán produkció „óda a személyes és a nemzeti kitartáshoz”. Vagyis a tavalyi győzelem „receptjét” alkalmazva, az ukránok most is megénekelték a háborút, és bíznak abban, hogy Nyugat-Európa együttérzését kihasználva ismét dalversenyt nyerhetnek.

A 2023-as Eurovíziót eredetileg Ukrajnának kellene rendeznie, a háborús helyzet miatt azonban a tavalyi második helyezett, Egyesült Királyság vette át a szerepet. A versenyt május 9-e és 13-a között tartják Liverpoolban, és az már most egyértelmű, hogy a teljes koncepciót áthatja majd az Ukrajnával való szimpatizálás. A színpadot például úgy alakították ki, hogy az egy Ukrajnának szánt széles ölelést jelképezzen. Julio Himede, a látvány tervezője azt mondta, Ukrajna állt az inspirációja középpontjában, és azt szerette volna szimbolizálni, hogy a világ kitárja karjait a tavalyi győztes ország előtt.

A kérdés már csak az, tudnak-e majd a nézők ebben a mesterségesen megteremtett miliőben magukra a dalokra koncentrálni, vagy ismét „kötelességüknek” érzik majd a politikai színezetű produkciók támogatását.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

croatia, eurovision song contest, liverpool, politics, putin, russia, ukraine