Jobboldali pártelnök: a marokkói futballhuligánok Európa minden előnyét élvezik, miközben lábbal tiporják az értékeit – videó

A hétvégén nagy felháborodást keltett, hogy marokkói focidrukkerek gyakorlatilag szétverték Brüsszelt, miután a világbajnokságon Marokkó legyőzte Belgiumot. A történtekre reagált több francia jobboldali politikus is, mindannyian elítélték a vandalizmust.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 28. 14:06

Döbbenetes pusztítással és vandalizmussal ünnepelték meg a Belgiumban élő marokkóiak azt, hogy focicsapatuk a világbajnokságon 2:0-ra legyőzte a belgákat, törtek-zúztak, romboltak Brüsszelben és Liège városában is, a zavargásban rendőrökre és újságírókra támadtak, boltokat fosztogattak és egy rendőrőrsöt is megrongáltak, az anyagi kár jelentős.

A belga főváros egyik utcáján készült felvételen az látszik, amint a marokkói szurkolók tűzijátékkel lövik a rendőröket.

Brüsszel valóságos katasztrófa sújtotta övezetre hasonlított, egy másik felvételen az úttest közepére hordott, felgyújtott barikád látható, majd megérkeznek a rendőrök és vízágyúval oszlatják a csőcseléket.

A marokkói drukkerek törtek-zúztak, autókat borítottak fel.

Brüsszel belvárosa lángokban állt a meccset követően, több helyen is égő autóroncsok és felgyújtott barikádok voltak.

 

 

Az értelmetlen pusztítás nem kímélte a közlekedési eszközöket sem, egy felvételen az látható, amint a szurkolók megrongálják a Lemonnier metróállomás bejáratát.

 

A vandálok a közlekedési lámpákat sem kímélték, több helyen is összetörték őket, de a boltok sem úszták meg az „ünneplést”, az üzletek kirakatait betörték, majd fosztogatásba kezdtek a marokkói focidrukkerek.

 

A zavargást követően Brüsszel egy háború sújtotta térséghez hasonlított, mindenhol törmelék, szemét és égő autók voltak.

 

Az internetre felkerült egy felvétel arról, hogy egy marokkói férfi felmászott egy erkélyre, majd letépte onnan a kifeszített belga zászlót, miközben az utcán összegyűlt tömeg hangosan éljenzett és tapsolt. A rongálással kapcsolatban megszólaltak a francia jobboldali politikusok is, a Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Jordan Bardella azt írta a Twitteren, hogy

ezek az emberek Európában élnek, ahol mindenből hasznot húznak, mégis gátlástalan gyűlöletüket fejezik ki az őket befogadó országok iránt, lábbal tiporják annak értékeit és meggyalázzák a zászlóját.

 

Bardella az Europe1 hétfő reggeli műsorában a Brüsszelben történteket a júniusi Stade de France-beli zavargáshoz hasonlította, kiemelve, hogy mindig ugyanaz a káoszért felelős vandálok profilja, a szóban forgó személyek Belgiumban, illetve Franciaországban születtek ugyan, de lélekben nem oda tartoznak. Bardella úgy véli, hogy elfogadhatatlan az a gyűlölet, amelyet a rongálók az őket befogadó ország iránt fejeztek ki, hozzátéve, hogy a hasonló zavargásoknak és vandál tetteknek a bevándorlás megszüntetésével lehetne véget vetni.

 

Egy másik jobboldali politikus, Damien Rieu a Twitteren felhívta rá a figyelmet, hogy Belgium soha nem gyarmatosította Marokkót, a marokkóiak mégis ugyanolyan gyűlölettel viseltetnek iránta, mint Franciaország iránt. A politikus szerint épp ezért az összes, a múltban történt sérelmekre való hivatkozás nem más, mint hamis ürügy.

 

 

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

belgium, brussels, football hooligans, french politician, immigration, jordan bardella, morocco, riots