Kirúgták a tanárokat, mert tiltakoztak az LMBTQ propaganda ellen

Az oktatóknak többek között az nem tetszett, hogy az intézményi LMBTQ-szabályoknak megfelelően olyan személyes névmáson kellett volna hívniuk a diákokat, amit ők elvárnak. Néhány hónappal ezelőtt felfüggesztették, pár napja pedig véglegesen kirúgták őket.

NAGYVILÁG 2021. JÚLIUS 23. 14:39

Július közepén nyilvános meghallgatás után rúgtak ki két középiskolai oktatót az amerikai Oregon állam megyeszékhelyének, Grants Pass városának hetedik körzetében.

A két iskolai dolgozó “bűne” az volt, hogy felszólaltak az iskola LMBTQ-szabályai ellen. A középiskola korábbi igazgató-helyettesét, Rachel Damiano-t és a természettudományi tanárt Katie Medart még áprilisban küldték kényszerű szabadságra, miután egy videón kifejtették az LMBTQ-szabályokkal szembeni álláspontjukat, illetve a témában egy weboldalt is létrehoztak, I Resolve Movement néven. Véleményük szerint a diákoknak meg kell követelniük, hogy a biológiai nemüknek megfelelő mosdót használhassanak, ha arra van lehetőségük, továbbá ellenezték azt a szabályt is, amely megkövetelné a tanároktól, hogy olyan személyes névmásokon szólítsák a diákokat, amit ők előnyben részesítenek.

Damiano és Medart nyilvános meghallgatásán egy harmadik fél megvizsgálta azokat a panaszokat, amelyek a két pedagógussal szemben felmerültek, vagyis, hogy megsértették-e a körzet irányelveit. Kirk Kolb, az iskolai körzet felügyelője végül mindkét alkalmazott elbocsátását javasolta. Ezek után az iskolatanács tagjai szavaztak a végleges döntésről. Mindkét tanár esetében négy igazgatósági tag szavazott a felmentés mellett, három pedig ellene.

A legfőbb érv elbocsájtásuk mellett az volt, hogy a tanárok a munkaidejükben is foglalkoztak az I Resolve Movement weboldallal. Emellett azzal vádolták őket, hogy “politikai kampányt” folytattak a tankerületben. A meghallgatások során mindkét tanár tagadta a politikai kampány vádját, illetve azt is kijelentették, hogy a munkaidejük során soha nem foglalkoztak a közösen indított weboldallal.

A meghallgatás helyéül szolgáló épület előtt, és a középiskolánál nagyjából 65 ember tiltakozott mindkét pedagógus elbocsájtása ellen. A tüntetések nagyjából négy órán át tartottak.

A pedagógusok még áprilisban, amikor felfüggesztették őket pert indítottak az iskolakörzet ellen. A körzet legújabb lépése valószínűleg újabb jogi lépésekre készteti a kirúgott pedagógusokat.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

fired, gender theory, lmbtq, school, teachers