Korlátozhatják az elektromos autók használatát

Az országban akciótervet dolgoztak ki arra az esetre, ha hiány lépne fel villamos energiából. A négy pontos terv harmadik szakasza szerint korlátoznák az elektromos autók használatát abban az esetben, ha nem lenne elég áram a hálózatban.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 1. 16:02

Európa számos országának energiaválsággal kell szembenéznie, miután az Oroszország ellen bevezetett szankciók következményeként hiány alakulhat ki a tél folyamán villamos energiából és gázból is. Svájc most olyan intézkedési programot dolgozott ki, amely ideiglenesen megtilthatja az elektromos autók használatát az országban.

A kormány sürgősségi intézkedéscsomagot terjesztett elő a várható áramhiány kezelésére, ugyanis Svájc a környező országokból importál villamos energiát. E tekintetben pedig különösen nagymértékben függ Franciaországtól és Németországtól, két olyan országtól, amelyek a szankciók következtében nem biztos, hogy képesek lesznek energiát exportálni a környező országokba, ugyanis a saját belső igényeik kielégítése is gondot okozhat a tél folyamán.

A svájci intézkedéscsomag négy pontot tartalmaz. Az első két lépésben a háztartások villamosenergia-fogyasztását vágnák vissza az elektromos fűtéssel rendelkező lakások beltéri hőmérsékletének korlátozásával, és a mosógépekhez illetve a szárítógépekhez hasonló nagyobb fogyasztású készülékek használatának korlátozásával.

A harmadik szakasz azonban az elektromos autók használatát érinti. Ha az ország a harmadik fázisba kényszerül, akkor minden elektromos autót csak a legszükségesebb utazásokra lehet használni. Ilyen szükséges utazásoknak számít a munkába járás, a hatóságokkal való kapcsolattartás, a bevásárlás illetve az egészségügyi ellátás igénybe vétele. Ebben a helyzetben a kormány célja, hogy az állampolgárok ideiglenesen ne töltsék az elektromos autóikat, ezzel is segítve a blackout elkerülését.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az ilyen helyzetben az elektromos autók használata szinte teljesen tilos lesz. Az egyenlőre nem világos, hogy ezt a szabályozást hogyan fogják betartatni, illetve milyen büntetéssel jár a szabályok megszegése.

NAGYVILÁG

Címkék:

electric car, energy crisis, switzerland