Migránsok terrorizálják az idősotthonok lakóit

Migránsok terrorizálják az idősotthonok lakóit

A munkaerőhiány miatt szinte csak migránsokat alkalmaznak néhány idősotthonban. Az egyik ilyenben a bevándorlók gyakran megbüntetik a szerintük problémás időseket azzal, hogy otthagyják őket a mosdóban vagy a zuhany alatt, egyes esetekben pedig arra kényszerítik őket, hogy az ürülékükben aludjanak.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 26. 14:57

Olyan sok ápoló hiányzik a svéd idősotthonokból, hogy bevándorlókkal kellett feltölteni az intézményeket. Az egyik ilyen otthonban rengeteg gondot okoznak a migránsok, akik dolgozni sem akarnak és arra sem hajlandók, hogy megtanuljanak svédül. A bevándorlók minden bizonnyal csak azért vállalnak ilyen munkát, hogy jogosultak legyenek az állami támogatásokra.

Csakhogy ennek éppen az idősotthonok lakói isszák meg a levét, akiket megfosztottak attól a minőségi ellátástól, amelyet már korábban megszokhattak. Újabb és újabb botrányok robbannak ki a svéd idősotthonokban (nem)dolgozó bevándorlók miatt.

Nemrég az Umea településen található Dragonens idősek otthonáról derült ki, hogy az időseket rettegésben tartják a bevándorlók, amióta az intézményben eltörölték a svéd nyelvtudással és a képzettséggel kapcsolatos követelményeket.

A svéd sajtó szerint az időseket válogatott módszerekkel terrorizálják a migránsok, amikor éppen nincs türelmük az idősek gondozásához. Az általuk bevezetett büntetések egyike az volt, hogy az otthon lakóit arra kényszerítették, hogy a saját ürülékükben aludjanak, mert nem cserélték ki az ágytálakat vagy pelenkákat. Ezek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentették, sok más panasz is érkezett az idősek részéről. A személyzet türelmetlen, ingerlékeny, különösen a demenciában szenvedőkkel szemben, nem értenek a munkájukhoz, és lehetetlen velük kommunikálni, mert nem értik a svéd nyelvet.

A dolgozni nem akaró migránsok sok esetben az idősek gyógyszereinek berendelésével sem foglalkoznak, máskor pedig nem segítenek a tisztálkodásban, helyette a zuhanyzóban vagy a WC-ben hagyják őket. Ezeket a helyiségeket egyébként gyakran nem akarják kitakarítani rendesen.

Az idősek otthonát egyébként a helyi önkormányzat működteti, Umea városát mellesleg a szociáldemokraták vezetik, akiket a Baloldali Párt és a svéd Középpárt is támogat.

NAGYVILÁG

Címkék:

abuse, elderly care, migration, sweden