Minden ötödik német kénytelen kihagyni a nyaralást

Minden ötödik német kénytelen kihagyni a nyaralást

Tovább növekedett azoknak a száma Németországban, akik nem engedhetnek meg maguknak évente egy hét nyaralást. Eközben a németországi üdülések árai átlagosan 20-30 százalékkal emelkedtek egyetlen év alatt.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. JÚLIUS 18. 11:40

Saját bevallásuk szerint a németországiak 21,9 százalékának 2022-ben nem volt elég pénze egy egyhetes nyaralásra – derül ki az Eurostat adataiból, amelyet a Der Spiegel német lap szemlézett. A statisztikát az ellenzéki Baloldali Párt kérte az Európai Unió erre szakosodott hivatalától. Az adatok szerint az egyedülálló szülők a leginkább érintettek. Az „egyedülálló, eltartott gyermekkel rendelkező személy” kategóriában 42 százalékuk nem tud egy hétre szabadságra menni. Összességében a gyermekes háztartások szintén gyakrabban érintettek (23,4 százalék), mint a gyermek nélküli háztartások (20,7 százalék). A nyugdíjasok körében ez az arány 28,7 százalék. Dietmar Bartsch, a baloldali frakció vezetője szerint szomorú képet tükröznek ezek a statisztikák

Ezek a számok azt mutatják, hogy Németország társadalmilag milyen mélyen megosztott. Mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget, hogy évente legalább egy hétre elmenjen nyaralni -mondta. Ehhez szerinte magasabb bérekre, megfelelő nyugdíjakra, következetes inflációellenes politikára és egy biztosított gyermekalapellátásra van szükség Németországban.

A számok az elmúlt években eléggé ingadoztak. A 2021-es évhez képest némileg nőtt azok száma, akik nem engedhetik meg maguknak a nyaralást. Akkor 19,9 százalék volt az arány, tehát szintén majdnem minden ötödik. Ez az arány 2017-ben (15,3 százalék) és 2019-ben (12,8 százalék) jóval alacsonyabb volt. 2011-ben szintén majdnem minden negyedik (22,8 százalék) nem engedhetett meg magának egy hét nyaralást.

Külföldi utazás híján belföldön kénytelenek szétnézni az emberek, csakhogy a német turizmus a feje tetejére állt. Szállodák, éttermek, belépők: az árak a német nyaralóhelyeken is emelkednek. Ugyanakkor a szolgáltatás még rosszabb lett.

Egy öttagú családnak egy hét a Balti-tenger környékén 2240 euróba kerülne, amihez 1500 euró hozzácsapódik az utazási költségekre, ellátásra és egyebekre. „Egy németországi nyaraláshoz ez durva. Ezt aligha engedhetik meg maguknak az emberek” – mondja egy apuka a német közmédiának.

Idénre átlagosan 20 százalékos áremelkedés tapasztalható a tavalyi főszezonhoz képest, van azonban olyan hely, ahol az 50 százalékot nyaldossa a differencia. „Kötéltáncot kell járni, hogy megtaláljuk azt a pontot, ahol a vendégek még hajlandóak velünk maradni” – mondja egy szállodatulajdonos. „Ha túlléped, akkor magadra maradsz. Egy négytagú család egyszerűen már nem engedheti meg magának az árakat” – tette hozzá.

Németország sokkal drágább, mint a legtöbb európai úti cél. 2019-ben, a pandémia előtt a nyaralók átlagosan 64 eurót költöttek naponta. Most ez 80 euró – vagyis 26 százalékos növekedés.

Az sem segít, hogy a szakképzett munkaerő brutális hiánya miatt nehezen indultak be a vendéglátóhelyek. A Balti-tenger közelében egy binzi szállodában például 180 főre lenne szükség ahhoz, hogy biztonságosan működhessen, ehhez képest 150 fővel kezdte meg a főszezont. Az egyik ok az ágazat rossz híre.

„Alulfizetett állások, éjszakai és esti munka. Most érezzük a hatását” – mondja a szálloda igazgatója. „A következmények a vendégek számára: több önkiszolgálás, rövidebb nyitvatartási idő, hosszabb sorban állás. A magasabb árak ellenére ez összességében kevesebb szolgáltatást jelent” – tette hozzá.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

expensive travels, germany, vacation