Megtiltották a német gyerekeknek, hogy igyanak az iskolában a ramadán alatt

Az egyik németországi iskola ötödik osztályosainak megtiltották, hogy igyanak az órán, az osztályban ugyanis három muszlim gyerek tanul, akik a ramadán miatt böjtölnek.

NAGYVILÁG 2024. MÁRCIUS 18. 04:37

Egy németországi általános iskola tanárai megtiltották a gyerekeknek, hogy vizet igyanak az osztálytermeikben, tekintettel arra, hogy muszlim tanulók böjtölnek a ramadán idején – írja a NIUS című német lap, amelynek az egyik édesapa is nyilatkozott, akinek gyereke az érintett osztályba jár.

„Vacsoránál mindig megbeszéljük, hogyan telt a nap. Megkérdeztem a lányomat, hogy mi újság volt az iskolában. Akkor elmondta, hogy két tanár megtiltotta a tanulóknak, hogy az órán igyanak, mert a 27 gyerekből három böjtöl. Normális esetben a gyerekeknek az asztalon van a vizes palackjuk, és ha szomjasak, akkor ihatnak az órán”

– mondta a édesapa, majd így folytatta:

„Furcsának találtuk ezt az egészet. Egyrészt, az ötödik évfolyamos gyerekek 10 és 11 évesek. De még a vallásos muszlimok számára is csak 14 éves kortól érvényes a böjtölési kötelezettség. Az pedig, hogy 24 gyereknél három gyereket kell figyelembe venni, amikor az alapvető fizikai szükségletekről van szó – ez egy furcsa beavatkozás”.

A férfi és a felesége mindenesetre arra biztatta a gyereket, hogy igyon, ha szomjas. Az iskola nem volt hajlandó kommentálni a történteket a sajtónak. Mint ismert, a ramadáni böjtöt tartó muszlimoknak a nappali órákban tartózkodniuk kell minden étel vagy ital fogyasztásától, beleértve a vizet is.

Egy hete Olaf Scholz szövetségi kancellár megnyitotta a böjti hónapot. A politikus egy csaaknem négyperces beszédben fordult muszlim társaihoz, és áldott ramadánt kívánt nekik. Hogy minden böjtölő megszólítva érezze magát a beszédében, a jó hírt nemcsak németül, hanem törökül és arabul is el lehetett olvasni.

Frankfurtban és Kölnben a városvezetők úgy döntöttek, hogy ünnepi kivilágítást kapnak a városok a ramadán alatt.

Caro Wissing író pedig egy egész véleménycikket tett közzé az interneten, amelyben kifejti, miért jött el az ideje a német ramadánnak. A cikk szerint nem kérdés, hogy a hajnaltól alkonyatig tartó muszlim böjt Németország része.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, muslims, ramadan