Nincs előrelépés Belgrád és Pristina viszonyában

Nincs előrelépés Belgrád és Pristina viszonyában

Hiába a hetek óta tartó előkészületek, valamint az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok nyomásgyakorlása, Szerbiának és Koszovónak nem sikerült semmiben sem megegyezni Brüsszelben. Aleksandar Vucic folytatja a tárgyalásokat.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 18. 16:06

Nincs kompromisszum

Egyetlen egy pontban sem közeledett a szerb és a koszovói álláspont Brüsszelben, mert Albin Kurti pristinai miniszterelnök elutasítja a kompromisszumos megoldást. Erről írt már a tárgyalások ideje alatt nem hivatalos forrásokra hivatkozva a szerb sajtó. A Blic értesülései szerint Aleksandar Vucic a napokban Belgrádban találkozik majd a koszovói szerbek képviselőivel. Tájékoztatja őket az albán féllel való megbeszélés részleteiről. A tárgyalásra meghívást kaptak a koszovói szerbek politikai és intézményi képviselői, a Szerb Lista vezetői, az ottani szerb polgármesterek, a körzetvezetők és a helyi kórházigazgatók.

kép: Instagram

A szerbek békét és stabilitást akarnak, Vucic Brüsszelben marad

A csütörtöki brüsszeli találkozókat követően Petar Petkovic, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodája vezetője nyilatkozott a médiának. Elmondta: Belgrád a békéért, a stabilitásért, a kompromisszumért küzdött, és küzd Brüsszelben. Éppen ezért Vucic még egy ideig az EU fővárosában marad – jegyezte meg Petkovic. A szerb államfő a tervek szerint azután tart sajtótájékoztatót, miután holnap visszatér Belgrádba.

 

Albin Kurti és Aleksandar Vucic több mint egy év után ült le egy asztalhoz Brüsszelben, hogy Belgrád és Pristina viszonyának normalizálásáról beszéljen. A dialógust az Európai Unió közvetítésével szervezték meg. A tárgyaláson részt vett Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője valamint Miroslav Lajcak, az Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel megbízott különleges képviselője, illetve helyi sajtóértesülések szerint dél körül csatlakozott hozzájuk Gabriel Escobar, az USA Nyugat-balkáni megbízottja is.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

brussels, kosovo, serbia