Riasztóan nő a gyilkosságok száma a metróban

Riasztóan nő a gyilkosságok száma a metróban

Jelentősen megnőtt a gyilkosságok és az erőszakos cselekmények száma a New York-i tömegközlekedésben, idén már három ember gyilkoltak meg a metróban.

NAGYVILÁG 2024. MÁRCIUS 6. 12:10

Az idei három gyilkosság a New York-i metróhálózatban azt jelenti, hogy a város már most jó eséllyel azon az úton van, hogy a metróban elkövetett gyilkosságok száma meghaladja a tavalyi évet. 2023-ban összesen öt embert öltek meg a metróban.

Ugyanakkor még aggasztóbbak az adatok, ha azt nézzük, hogy

2020 eleje óta több embert öltek meg a New York-i metróközlekedésben, mint az azt megelőző 15 évben összesen

– hívja fel a New York-i rendőrség (NYPD) adataira a figyelmet a The Post Millennial amerikai hírportál.

A rendőrség aggasztónak tartja a növekvő tendenciát, hiszen annak ellenére nő az erőszakos esetek száma, hogy a város közlekedési hálózatában megnövelték a rendőrök létszámát és a térfigyelő-rendszer kiépítettségét is javították.

A 2020 eleje óta a NYPD 32 gyilkosságot regisztrált a metrószerelvényeken és állomásokon. Összehasonlításképpen: 2005 és 2019 között összesen 31 gyilkosságot jegyzett fel az osztály.

Az idei év pedig máris rosszul kezdődött.

Michael Kemper, a New York-i rendőrség tömegközlekedési részlegének a vezetője februárban arról beszélt, miután egy 45 éves férfit meggyilkoltak a metróban, hogy

Idén januárban 45 százalékkal nőtt a bűnözés mértéke az egy évvel korábbihoz képest

írta a Gothamist portál.

„Nézze, a zsaruk kint vannak, láthatóak” – mondta Kemper. „Az utasaink, tudom, hogy látják őket. [A rendőrök] vonaton utaznak, ott vannak a peronokon, minden egyes nap részt vesznek a törvénytelenségek megelőzésében” – emelte ki a rendőrfőnök.

„Nem fogjuk azt mondani a New York-iaknak, hogy ne aggódjanak, ha lövöldözés történik, de összességében a bűnözés a tavalyihoz képest februárban csökkent” – erről már Janno Lieber a városi közlekedési hatóság elnöke beszélt.

Lieber elmondta, hogy a rendőrség létszámának bővítése mellett, több mint 1000 térfigyelő kamerát szereltek fel a szerelvényekre, valamint kamerákat mind a 472 állomáson.

A Gothamist ugyanakkor korábban arról is beszámolt, a bár New York-i rendőrség 155 millió dollárt költött túlórákra a metró biztonsága érdekében 2022-ben, a vonatokon elkövetett bűncselekmények száma mindössze 2 százalékkal csökkent.

Január 14-én a 45 éves Richie Hendersont lőtték le, miközben a 3-as vonalon utazott Brooklynba. Henderson éppen egy hangos zene miatti veszekedést próbált megszakítani, amikor agyonlőtték. A rendőrség még mindig keresi a gyanúsítottat.

Február 12-én a 35 éves Obed Beltran-Sanchez-t lőtték le a 4-es vonalon. Kereszttűzben halt meg, amikor két tinédzser egy vita után lövöldözni kezdett a peronon. A lövöldözéssel kapcsolatban egy 16 éves gyanúsítottat letartóztattak.

Február 23-án egy másik 45 éves férfit lőtte le egy bronxi metróállomáson. A három gyanúsítottat még nem tartóztatták le, de a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosíthatóak az elkövetők.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, murder, new york