Szekularizmus a francia iskolákban: nagyobb a baj, mint gondolták – videó

Szekularizmus a francia iskolákban: nagyobb a baj, mint gondolták – videó

Egy pedagógiai szakszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a francia iskolákban sokkal nagyobb mértékű a szekularizmus elleni támadás, mint amiről az oktatási minisztérium beszámolt, az intézetek vezetői ugyanis sok esetben nem jelentik a történteket a tankerületnek. Egy korábban halálosan megfenyegetett volt tanár arról beszélt egy interjúban, hogy nem biztos benne, hogy muszlimként a szalafistákra jellemző ruhát kellene hordani.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 12. 08:32

Megdöbbentő dologra hívja fel a figyelmet a francia iskolákkal kapcsolatban az SNPDEN pedagógus szakszervezet, mely az oktatási intézményekben készített felmérést a szekularizmussal és annak megsértésével kapcsolatban, írja a Le Figaro. A lap kiemeli, hogy a valóságban lényegesen több szekularizmus elleni támadás történik a francia iskolákban, mint amennyit az oktatási minisztérium kommunikál, ugyanis az intézmények vezetői sok esetben nem jelentik a tankerületnek, ha ilyen jellegű incidens történt. A szakszervezet által nyilvánosságra hozott információk szerint a felmérésben 10 700 francia felső tagozatos általános iskola és középiskola vezetői vettek részt, közel ezren. A megkérdezettek 42 százaléka azt mondta, hogy az idei tanév első harmadában észleltek a diákokon olyan, úgynevezett kulturális öltözéket, amelyet gyakran vallásgyakorlás során viselnek, főként a kameez nevű arab tunikáról és a muszlimok által hordott abayáról van szó.

A cikkből az is kiderül, hogy a fent említett arány a szakközépiskolákban még ennél is magasabb, 72 százalék, ami rettentően sok. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenség kevésbé jellemző a vidéki iskolákban, inkább a nagyvárosokban és azok elővárosaiban figyelhető meg.

Ezt, azaz a nagyvárosok és környékük eliszlámosodását támasztja alá az is, amit Éric Zemmour mondott egy februári interjúban. A jobboldali politikus az RMC Apolline Matin című műsorában kifejtette ugyanis, hogy a nagyvárosok éttermeinek konyháin kizárólag csak külföldiek dolgoznak, vidéken azonban nem ezt tapasztalta, a kisebb települések vendéglátó helyein francia munkavállalók vannak. Zemmour szerint ennek az az oka, hogy a franciák már nem Párizsban és a nagyvárosok külvárosaiban élnek, ezek a területek ugyanis olyan mértékben iszlamizálódtak, hogy a franciák már nem érzik otthon magukat ezeken a környékeken. Ennek eredményeképp a franciák a fővárostól és a nagyvárosoktól távol, vidéken telepedtek le és ott is maradnak.

Visszatérve az iskolákhoz és a szekularizmushoz, a felmérésben részt vevő intézményvezetők 43 százaléka elárulta a szakszervezetnek, hogy nem jelezték a tankerület felé, ha olyan jelenséget észleltek az iskolában, amely megsértette a szekularizmust, vagyis vallással kapcsolatos viselkedést vagy öltözködést észleltek az intézményben. Következésképp az oktatási minisztérium által kommunikált adatok megbízhatósága megkérdőjelezhető. A minisztérium legutóbbi, február elején közzétett jelentése szerint decemberben csak 363, januárban pedig 280 olyan esetet jelentettek, hogy az iskolákban megsértették a tanulók a szekularizmust. A minisztérium örömmel jelentette be, hogy 2022 novembere óta szemmel látható a szekularizmus elleni támadások számának csökkenése az iskolákban, ami a minisztérium szerint annak tudható be, hogy bevezettek egy úgynevezett szekularizmus-tervet.

A szekularizmus visszaszorítását célzó kormányzati tervet 2022 novemberében vezették be és négy fő irányvonallal igyekszik segíteni az intézményvezetőket és a tanárokat. Az első irányvonal szerint szisztematikusan szankcionálja a hallgatók magatartását, amennyiben azzal sértik a szekularizmust, a második célja a személyzetet megerősített védelme az iskolákban, a harmadik az intézményvezetők támogatása a szekularizmus elleni támadás esetén, a negyedik pedig a személyzet és az intézményvezetők képzése.

A pedagógus szakszervezet által végzett felmérésről elmondta a véleményét a CNews hírportálnak Didier Lemaire is. Arról a filozófiatanárról van szó, akinek neve 2021 februárjában került be a köztudatba, ugyanis halálosan megfenyegették, miután nyíltan beszélt arról, hogy mennyire intenzíven van jelen a franciaországi iskolákban az iszlamizmus. A támadások miatt a tanár először rendőri védelmet kapott, majd elhagyta a tanári pályát és a városát is, mert nem érezte magát biztonságban.

A CNews riporterének kérdésére Lemaire felhívta rá a figyelmet, hogy már tavaly decemberben is készült egy felmérés a témával kapcsolatban, amit az Ifop közvélemény-kutató készített és pontosan ugyanezt az eredményt hozta. Az egykori tanár szerint tehát nincs ebben semmi újdonság, a mostani felmérés csupán megerősíti a korábban kapott, rendkívül aggasztó eredményeket.

A riporter rákérdezett, hogy a szakszervezet felmérésében említett kulturális öltözék pontosan mit jelent, amire Didier Lemaire azt mondta, hogy vallási viseletről van szó, hozzátéve, hogy ő személy szerint nem biztos abban, hogy ilyen jellegű ruhákat kellene viselni annak, aki muszlim, mivel ez a viselet inkább a szalafistákra jellemző. Lemaire azt is elárulta, hogy amikor a francia iskolákban a diákok által viselt vallási ruhákról beszélnek, akkor kizárólag muszlim ruhákról van szó, nincs az oktatási intézményekben másfajta vallási öltözék.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

Didier Lemaire, france, islamism, muslim clothes, schools, secularism