Exkluzív: Szemét, gyógyszerek, ruhák, iratok, emberi ürülék – így néz ki az erdő, melyet megszálltak a migránsok

Exkluzív: Szemét, gyógyszerek, ruhák, iratok, emberi ürülék – így néz ki az erdő, melyet megszálltak a migránsok

A migránsok vették birtokukba az erdőt a magyar határkerítés déli oldalán. A V4NA újságírója a helyszínt járva a rengeteg szemét és emberi ürülék mellett hátrahagyott személyes holmikat, veszélyes gyógyszereket és egyértelműen az illegális bevándorlóktól származó iratokat is talált. A migránsbiznisz továbbra is virágzik a térségben, már marokkóiakat szállító ukrán embercsempészt is őrizetbe vettek a szerbiai hatóságok.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 13. 09:10

Migránstanya lett az erdőből

A helyiek által Tőzeg-tóként emlegetett mesterséges halastó Szerbia egyik legészakibb csücskében, a magyar határkerítéstől mindössze néhány méterre húzódik. A tó és a köré épített idegenforgalmi központ főként a horgászok által látogatott. Ott jártunkkor éppen a magánterület körbekerítésén dolgoztak – érthető okokból.

kép: V4NA

A környéket ugyanis megszállták a migránsok. Erről rendszeresen tudósít a helyi sajtó, és a környéken lakók is megerősítették. Azt mondják, a migránsok rendszerint taxival érkeznek az erdő szélére, hogy miután lemegy a nap, megpróbáljanak átszökni a határkerítésen.

kép: V4NA

A V4NA újságírója most szétnézett a helyszínen, és megdöbbenve látta, mi mindent hagynak maguk után a migránsok.

kép: V4NA

Nehéz lenne megmondani, miből van több az erdő ezen szektorában: fából vagy energiaitalos dobozból.

kép: V4NA

A migránsok ugyanis előszeretettel fogyasztják a stimuláló italokat, főleg ha éjszakai akcióra készülnek. A kiürült dobozokat aztán az erdőben hagyják, akárcsak az üres tonhalas konzerveket, mely szintén jellemzően általuk közkedvelt.

kép: V4NA

Bőven akad üres vizes palack is. Többfelé is látni hálózsákokat, takarókat, plédeket, illetve levetett ruhaneműt is.

kép: V4NA

Az egyik tisztáson több váltásnyi női ruhára akadtunk, köztük fehérneműkre, bugyira, melltartóra.

kép: V4NA

De van az erdőben farmernadrág, a télről maradt kesztyű és lábbeli is.

kép: V4NA

A migránsok nagydolgukat sem szégyellik az erdőben végezni – ennek szemmel látható bizonyítékai vannak.

kép: V4NA

A környezetkárosításnál is súlyosabb és veszélyesebb azonban, hogy a migránsok egykori táborhelyein levélszámra találtunk vényköteles gyógyszereket.

kép: V4NA

A fájdalomcsillapítók mellett a Keppra nevű szerből is volt több doboznyi.

kép: V4NA

Ez az epilepszia során fellépő görcsrohamok kezelésére szolgál, kizárólag orvos írhatja fel.

kép: V4NA

Használati útmutató létrához – ilyenekből is találtunk néhányat az erdőben. És bár elsőre furcsának tűnik, miért kell egy létrához használati utasítás, a leírás és a képek alapján az derült ki, hogy a migránsok nem klasszikus létrákkal próbálják átmászni a magyar határkerítést. A török Cagsan Technics cég által gyártott létrához angol, török és német leírás is tartozik. Nagy teherbírású, több szögben is állítható, és akár kisebb hídként is használható (például egy kerítés átmászásához). A cég létrái egyébként Szerbiában is kaphatók.

kép: V4NA

Megfigyelőpontként működő, rögtönzött tákolmányokból is látni néhányat. Ezek a határkerítéstől mindössze 10-15 méterre állnak, a takarásként szolgáló, korábbi nádtető mögé pokrócot vagy nejlont terítettek, hogy aztán oda bújva lessék, mikor érdemes próbálkozni a kerítésnél.

kép: V4NA

Hogy a széthagyott holmik migránsoktól származnak, egyértelmű.

kép: V4NA

Egyrészt kicsit sem életszerű, hogy helyi túrázók hagyjanak szét levetett fehérneműt, létrakezelési útmutatót, hálózsákot vagy több levélnyi epilepszia-gyógyszert.

kép: V4NA

Másrészt a szemét között a találtunk török nyelvű regényeket, isztambuli tömegközlekedési kártyát és szerbiai befogadóközpont által kiadott ideiglenes azonosító igazolványt is.

kép: V4NA

Utóbbi bizonyos Bilel Lemles nevére szól, aki 1999-ben született Algériában.

kép: V4NA

A férfi számára a bolgár határ közelében lévő Pirot befogadóközpontjában állította ki dokumentumot a szerbiai Menekültügyi Főbiztosság, és melyet Bilel Lemles, amennyiben egyáltalán ez a valódi neve, inkább eldobott az erdőszélen, mielőtt megindult volna a kerítést ostromolni.

Több szerbiai feltöltőkártyára is ráakadtunk, melyeket hiába tárcsáztunk, a szám már nem aktív. Törött telefont, mobilalkatrészeket is hagytak hátra.

kép: V4NA

A környéken lakóházat nem igen találni, csak hétvégi házak és a közeli gyümölcsösökhöz tartozó kisebb épületek állnak itt. Ezek ott jártunkkor üresnek és elhagyatottnak tűntek. Az erdőbe vezető út alsóbb szakaszán azonban, mely közelebb esik a városhoz, már laknak emberek.

kép: V4NA

Ők évek óta élnek rettegésben. Azt mondják, rendszeresen látnak a környéken migránsbandákat. A korábban gyalogszerrel közlekedők most inkább taxikba ülve érkeznek a helyszínre, jellemzően estefelé. Amíg erre várnak, általában Szabadka központjában intézik ügyeiket, bevásárolnak, telefont szereznek, pénzt vesznek fel. Aztán reggel gyakran újra felbukkannak a városban, a sikertelen akció után ugyanis újra kell tölteni készleteiket.

kép: V4NA

Egy a magyar határ közelében lakó asszony a V4NA-nak azt mesélte, korábban szívesen járt a tóhoz és a környékbeli fenyvesbe, gyerekkorában is gyakran táboroztak ott, mostanra azonban a migránsok és az embercsempészek átvették a hatalmat az erdőben.

„Világosban is félek bemenni az erdőbe, sötétedés után pedig messze elkerülöm. Pedig anno még sátoroztunk is a szabad ég alatt, nem volt mitől tartanunk. Sajnálom, hogy így megváltozott az erdő. A szabadkai emberek szeretik járni a természetet, van, aki még most is elmerészkedik túrázni, de én inkább nem kockáztatok.” – mondta a szabadkai nő.

Ukrán embercsempészt vettek őrizetbe a szerb rendőrök

Bőven akad a szerb rendőrségnek dolga az illegális bevándorlókkal és az embercsempészekkel. Szinte naponta közöl a belügyminiszter információkat arról, hogy migránsokat találtak az ország különböző pontjain, illetve őrizetbe vették az őket segítőket. Úgy tűnik viszont, hogy egyelőre ezek az akciók csak csökkentik a városokban lévő bevándorlók számát, a határ mentén továbbra is rendszeresen próbálkoznak a migránsok.

Több külföldi állampolgár is jó pénzt lát a balkáni útvonal adta lehetőségekben. Az egyik legutóbbi esetben például egy ukrán állampolgárt vettek őrizetbe az egyenruhások, miután a 41 éves férfi
kamionjában, annak ellenőrzése során 22 bevándorlót találtak. Az általa vezetett olasz rendszámú tehergépjárműben marokkói migránsok rejtőzködtek. Bár az illegális bevándorlókat a befogadóközpontokba szállították, onnan azonban szinte azonnal folytathatták útjukat az Európai Unió felé, ugyanis Szerbiában ezek az objektumok nyitottak, szabadon ki-be járhatnak az ott lakók.

kép: Szerb Rendőrség

A minap pedig pszichoaktív szerek befolyása alatt és ittasan ütközött a szalagkorlátnak egy férfi a kamionjával a közép-szerbiai Jagodina mellett az autópályán. Az 1985-ös születésű J.N.
tehergépjárművében 47 illegális migránst szállított északi irányba. Közülük 23-an a karambol következtében könnyebb sérüléseket szenvedtek. A belügyminisztérium munkatársai 48 órás
őrizetbe helyezték a kamion vezetőjét, akit embercsempészettel és törvénytelen határátlépéssel gyanúsítanak. Mint később kiderült a sofőrnek vezetői engedélye sem volt.

Szerbia északi részén is aktívak az embercsempészek és a rendőrök is. Naponta begyűjtik a migránsokat a magyar-szerb határ menti erdőkben, és a környező településeken is, mégis
folyamatosan próbálkoznak a bevándorlók.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

border, Hungary, migrant, serbia, Subotic