Transzfóbiával vádolták meg a nőgyógyászt, amiért nem akart megvizsgálni egy férfit

Transzfóbiával vádolták meg a nőgyógyászt, amiért nem akart megvizsgálni egy férfit

Egy egyesület transzfóbiával vádolt meg egy nőgyógyászt, aki nem akart megvizsgálni egy transz nőt. Az orvos elmondta, nincs képesítése ahhoz, hogy férfiből nővé operált személyeket vizsgáljon, de ez nem hatotta meg az aktivistákat.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 19. 14:33

Egy francia nőgyógyászt, Dr. Victor Acharian-t transzfóbiával vádolták meg, miután megtagadta, hogy konzultáljon egy transznemű nővel. A beszélgetést az SOS homophobia nevű szervezet osztotta meg a közösségi oldalakon, hol az orvos hamar az LMBTQ-aktivisták célpontjává vált.

Acharian azzal védekezett, hogy ő csak biológiai nőket kezel, és nincs szakképesítése ahhoz, hogy olyan személyeket is ellásson, akik férfiból váltak nővé, írja a Voice of Europe hírportál.

Az SOS homophobia egyesület azonban nem elégedett meg ezzel a válasszal, sőt határozottan elítélte a nőgyógyász kijelentéseit, hangsúlyozva, hogy a transzfóbia valós és káros következményekkel jár, különösen az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés terén.

A vitára reagálva Dr. Acharian a Sud Rádiónak nyilatkozva, bocsánatkérését fejezte ki a transznemű közösségnek. Megkísérelte tisztázni álláspontját, kijelentve, hogy nem homofób, de elismerte, hogy a válaszában ügyetlenkedett.

Korábban az Egyesült Államokban is volt arra példa, hogy kirekesztőnek bélyegeztek egy nőgyógyászt, aki nem volt hajlandó transznemű nőt fogadni. Ezek az esetek azonban nem is meglepőek tekintve, hogy korábban az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) például kijelentette, hogy nem csak a nők lehetnek petefészek-rákosak.

Az egyik skóciai egyetemen a szülészhallgatóknak pedig azt tanították, hogy miként kell kezelniük azokat a vajúdó embereket, akiknek még mindig lehetnek férfi nemi szerveik.

A diákok egy része élesen bírálta a tananyagot, mert szerintük az semmibe veszi a biológiát.

Korábban is volt már példa arra, hogy a férfiak szülését népszerűsítették. A The Practising Midwife magazin címlapján, egy transz férfi a kezében tartja kisbabáját, és még összeköti őket a köldökzsinór. A fotón a férfi magasba emeli az öklét, az alkarján pedig egy szivárvány tetoválás látható. A magazinban egy átfogó beszélgetés is olvasható, melyben igyekeznek rávilágítani arra, hogy transzmaszkulin anyaságot és az anyasági ellátást befogadóbbá kell tenni.

NAGYVILÁG

Címkék:

doctors, lgbt, trans ideology