Új járvány ütötte fel a fejét

Új járvány ütötte fel a fejét

A mostani trend emlékeztet minket arra, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk az új vírusos fenyegetésekkel szemben.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 27. 13:39

Kutatók és tudósok amiatt aggódnak, hogy a madárinfluenza újabban a teheneket támadja meg, a vírus pedig gyorsan terjed az Egyesült Államokban – írja a Politico. Alig négy évvel a Covid-járvány kezdete óta, a H5N1, azaz a madárinfluenza új törzsének példátlan terjedése a tejelő tehenek körében az Egyesült Államokban emlékeztet bennünket arra, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk az új vírusos fenyegetésekkel szemben.

Jeremy Farrar, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa a múlt héten azt mondta, hogy az új törzs emberekre való átterjedésének kockázata óriási aggodalomra ad okot. A madárinfluenza ritkán fertőz meg embert, de ha mégis megfertőzi, gyakran halálos kimenetelű. A WHO szerint 2003 óta az emberek körében a halálos kimenetelű esetek aránya 52 százalékos.

Az a tény, hogy a vírus olyan emlősökben, mint a tehenek, bukkant fel, arra utal, hogy mutálódott, és egy lépéssel közelebb került az emberek megfertőzéséhez. A madárinfluenzát évtizedek óta világjárványveszélyesnek tekintik, de ahogy a neve is mutatja, eddig főként madarakat érintett.

Nemrég az Egyesült Államokban körülbelül minden ötödik kiskereskedelmi tejmintában találtak pozitív vírusfragmentumot.

Ez ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem biztonságos a fogyasztása. A pasztőrözés hatékonyan elpusztítja a vírust, és az amerikai hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy a tejben kimutatott RNS-részecskék képesek lennének bárkit megfertőzni. Az új törzsről annyit tudni, hogy már legalább egy embert biztosan megfertőzött, arra azonban egyelőre nincs bizonyíték, hogy emberről emberre is átterjed a vírus. A veszély az, hogy a vírus tovább mutálódik, és végül kifejleszti azt a képességét, hogy könnyebben megfertőzze az embereket. Minél jobban terjed az állatok között, annál több lehetősége van erre az új törzsnek.

A vírus RNS-ének kimutatása az amerikai tejben valószínűleg nem okoz különösebb aggodalmat Európában. Az EU-ba az USA-ból származó tej behozatala nagyon közel van a nullához, és statisztikailag jelentéktelen a kereskedelem szempontjából – mondta egy uniós tisztviselő a Politico lapnak. Jelenleg az uniós országok szorosan figyelik a fejleményeket.

„Az Egyesült Államokban a tejelő szarvasmarhák megfertőződése a H5N1 egy olyan törzsével történt, amelyet Európában még nem mutattak ki. Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és annak lehetséges alakulását”

– mondta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szóvivője a lapnak.

NAGYVILÁG

Címkék:

birdflu, desease, usa