A kárpátaljai magyarok elleni jogsértések miatt emelt szót a külügyminiszter

A kijevi kormány a kelet-ukrajnai „kihívásokat” mintegy okként használja fel a nemzeti közösségek, így a kárpátaljai magyarság jogainak folyamatos csorbítására, és ez elfogadhatatlan – et jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a NATO külügyminiszterek rendkívüli, virtuális értekezletén pénteken.

POLITIKA 2022. JANUÁR 7. 17:34

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte pénteken: Szijjártó Péter miniszter a virtuális ülésen azt hangsúlyozta: Magyarország érdekelt egy erős, biztonságos és demokratikus Ukrajnában, és kiáll annak területi integritása és szuverenitása mellett. Ugyanakkor – emelte ki – a budapesti kormány elfogadhatatlannak tartja a magyar közösség jogainak folyamatos csorbítását. Elfogadhatatlan az a törvénytervezet is, amely gyakorlatilag kizárná a kettős állampolgárokat a közhivatal viseléséből – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy amennyiben a tervezetet elfogadják, „az jelentősen korlátozni fogja a magyar kormány mozgásterét Ukrajna támogatásának vonatkozásában”. A magyar miniszter erre előre felhívta a NATO-tagállamok figyelmét, arra kérve őket, hogy segítsenek véget vetni a jogsértéseknek.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy az amerikai és az orosz elnök nemrég egyeztetett egymással. A történelmi tapasztalatra hivatkozva azt mondta: sokkal jobb a közép-európai biztonság szempontjából, ha az Egyesült Államok és Oroszország a legmagasabb szinten tud tárgyalni.