„Ausztriában nem lehet helye illegális migránsoknak”

Szigorú kitoloncolásokat sürget az Osztrák Szabadságpárt elnöke. Herbert Kickl szerint a „visszavándorlással” nincs semmi baj.

POLITIKA 2024. FEBRUÁR 18. 10:23

„Ausztriában nem lehet helye illegális migránsoknak. Ehhez szigorú kitoloncolásokra van szükség. Semmi baj nincs a ‘remigrációval’” – jelentette ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

„Geh-heim” tervre van szükségünk

– olvasható a párt X-oldalán közzétett bejegyzésben.

A „Geh-heim Planról” vagyis hazatérési tervről Kickl szerdán, az FPÖ gyűlésén beszélt. Elmondta, a remigráció, a visszavándorlás mellett állnak, és erre van egy tervük. Mint mondta, „a visszavándorlás az adu ász”, pontosan erre van szüksége Ausztriának.

A napokban jelentette be Gerhard Karner osztrák belügyminiszter, hogy a növekvő migrációs nyomás miatt Ausztria április 16-ig meghosszabbította az átmenetileg visszaállított ellenőrzést a cseh határon. „A határellenőrzés mindössze egyike a határokon átnyúlóan működő embercsempészmaffia elleni küzdelemre szolgáló számos intézkedésnek. Ezenfelül – tekintettel a nemzetközi biztonsági helyzetre – a határellenőrzésekre szükség van szélsőségesekkel szembeni fellépéshez is” – hangsúlyozta Karner.

Ausztria jelenleg Szlovákiával, Magyaroroszággal és Szlovéniával közös határán folytat ellenőrzést, míg a többi (Olaszországgal, Németországgal, Svájccal és Liechtensteinnel közös) határszakaszon intenzív mélységi ellenőrzést folytat a határtérségben.

Az FPÖ ugyanakkor bírálta a belügyminiszter „show-politikáját”.

„Karner ÖVP-s belügyminiszter show-politikája az osztrákok bosszúságára egyre inkább véget nem érő történetté fajul. Az illegális tömeges bevándorlásnak csak egy azonnali menekültügyi tilalommal járó ’Ausztria-erőd’ vethet hatékony gátat” – hangsúlyozta sajtóközleményében Hannes Amesbauer, az FPÖ biztonsági szóvivője.

Kiemelték, a 2023-as év „1958 óta a harmadik legmagasabb számú menedékkérelemmel zárult”.

Az előző évben a közel 60 ezer illegális bevándorlót az ÖVP sikerként ünnepelte. Ennek árát azonban a polgárok fizetik meg – a biztonságukkal, az adófizetők milliárdjaival a szociális-, oktatási-, igazságügyi- és egészségügyi ágazatban, valamint a hazához és identitáshoz való joguk elvesztésével

– folytatta Amesbauer.

POLITIKA

Címkék:

austria, border protec, migration