Az osztrák jobboldal azt követeli, hogy állítsák le a katonai célú tranzitot Ausztriában

Az osztrák jobboldal azt követeli, hogy állítsák le a katonai célú tranzitot Ausztriában

A jobboldali párt szerint Ausztria logisztikai csomóponttá vált, ami megkérdőjelezi az ország semlegességét a nemzetközi színtéren.

POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 16. 14:39

Az év eleje óta eddig 443 katonai szállítmányt vittek keresztül Ausztrián, a legtöbb szállítmány valamelyik NATO-országból indult és olyan katonai felszerelést tartalmaztak, amelyet Ukrajnában használnak – köztük nehézfegyvereket és lőszereket. Walter Rosenkranz, a jobboldali Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) nevű párt elnökjelöltje élesen bírálta a szövetségi kormányt. Úgy véli, hogy

„a tény, hogy Ausztria a háborúban álló felek katonai logisztikai központjává válik, nagymértékben károsítja örökös semlegességünket, és végső soron ahhoz vezet, hogy semlegességünket nemzetközileg már nem tartják tiszteletben és nem fogadják el. Mindez biztonsági kockázattal is jár, amelynek Ausztria a szövetségi kormány és a szövetségi elnök opportunista magatartása miatt ki van téve. Ez egy olyan fejlemény, amely alkotmányos rendelkezéseinket és az abban rögzített örökös semlegességet figyelembe véve nem fogadható el”

– jelentette ki a jobboldali politikus, aki szerint az osztrák kormány egyértelműen odaáll valamelyik fél oldalára az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusban, holott az országnak ilyen szempontból semlegesnek kellene maradnia.

„Milyen külpolitikai érdeke lehet fontosabb Ausztriának, mint semlegességünk védelme és megőrzése?”

– tette fel a kérdést Walter Rosenkranz. Úgy véli, hogy különösen Alexander Van der Bellen szövetségi elnöknek kötelessége, hogy „egyértelműen kiálljon az osztrák semlegesség mellett ahelyett, hogy rágalmakat szór a szankciók ellenzőire”, és továbbra is „olajat öntsön a tűzre ebben a tragikus ukrajnai konfliktusban”.


Hozzátette, hogy egy semleges állam szövetségi elnöke, aki őszintén törődik népe jólétével, nem viselkedhet így. Végül leszögezte hogy

„aki fegyvert szállít egy háborús félnek, az a konfliktus részévé teszi magát. Különösen az orosz-ukrán konfliktus hátterében nemzeti területünk nem lehet többé tranzitterület külföldi katonai szállítmányok és fegyverszállítmányok számára. Ausztriának a háborús felszerelések szállításának tilalmi övezetévé kell válnia, és végre meg kell felelnie az alkotmányban rögzített semlegességének”

– jelentette ki Walter Rosenkranz.

POLITIKA

Címkék:

austria, fpö, war, weapons