Három év múlva háború jöhet Oroszországgal?

Három év múlva háború jöhet Oroszországgal?

A NATO-országoknak három évük van arra, hogy felkészüljenek az Oroszországgal való konfrontációra – mondta a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője.

POLITIKA 2023. DECEMBER 8. 13:51

Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) vezetője arra figyelmeztet, hogy a keleti NATO-országoknak a következő három évben fel kell készülniük az Oroszországgal való esetleges konfrontációra, mivel a fenyegetés a korábban becsültnél sokkal nagyobb.

A Nasz Dziennik című katolikus újságnak adott interjújában Siewiera elmondta, hogy a németek öt évet jósoltak, ez azonban szerinte nagyon bátor kijelentés. Siewiera kiemelte az orosz védelmi ipar folyamatos erőfeszítéseit, amely éjjel-nappal működik, és három éven belül képes feltölteni arzenálját.

Ez az értékelés – állítása szerint – egybecseng az Egyesült Államokból származó elemzésekkel. A BBN vezetője beszélt a lengyel elnök és az ország új parlamenti többsége közötti kapcsolatról is, amely számos kérdésben eltérő nézeteket vall. Megjegyezte, hogy bár lehetnek véleménykülönbségek, a nemzetbiztonság alapvető irányait, köztük a hadsereg felállítását, a csapaterősítést és a modernizációt várhatóan tiszteletben tartják.

Az, hogy Ukrajna képtelen döntő sikert felmutatni a harctéren, felerősíti a félelmeket, hogy a konfliktus patthelyzetbe kerül, és a nemzetközi támogatás csökkenhet. Eközben a háborútól megfáradt ukrán közvélemény alig várja, hogy a kijevi vezetők győzelmet arassanak, Washingtonban pedig a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt várhatóan felerősödnek az Ukrajnának nyújtott támogatás csökkentésére irányuló felhívások.

A kérdés az, hogy a két fél közül melyik fog hamarabb elfáradni

mondta Franz-Stefan Gady, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének és az Új Amerikai Biztonság Központjának vezető munkatársa, aki még júliusban járt Ukrajnában.

A szakértő szerint Ukrajna nehezebb helyzetben van, és az ország számára korlátozott az az időablak, amelyben támadó műveleteket folytathat. Tavaly az ukrán erők a déli Herszon városának november eleji visszafoglalása után alig haladtak előre. Mivel a szárazföldi erői lassan haladnak előre, Ukrajna dróncsapásokat használ a hadsereg hatókörének kiterjesztésére, miközben fejlettebb lőszerekre és kiképzésre vár – ezek a dróncsapások azonban minimális kárt okoznak, lényegében csak időhúzásról van szó.

POLITIKA

Címkék:

army, poland, russia, war