Kérdőre vonják a főpolgármestert a Városháza eladásáról szóló hírekkel kapcsolatban

Kérdőre vonják a főpolgármestert a Városháza eladásáról szóló hírekkel kapcsolatban

A kormánypártok fővárosi frakcióvezetője választ vár a főpolgármestertől néhány kérdésre a Városháza eladásáról szóló sajtóhírekkel kapcsolatban.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 5. 13:01

Karácsony Gergely már azt sem tudja, mi történik a Városházával? – teszi fel a kérdést nyílt levelében a budapesti Városháza eladásáról szóló hírekkel kapcsolatban Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. Azt kéri, hogy a főpolgármester tisztázzon néhány kérdést.

A budapesti Fidesz közösségi oldalán közzétett levélben a kormánypárti politikus azt írta: a Városháza eladásáról szóló csütörtöki sajtóhírekre Karácsony Gergely mindenki számára megnyugtató választ adott – pénteken azonban újabb fejlemények kerültek nyilvánosságra, amelynek fényében pedig több kérdés is válaszra vár.

A Fidesz-KDNP politikusa tudni szeretné: Karcsony Gergely a pénteki sajtóértesülések alapján kíván-e belső vizsgálatot indítani a médiában megnevezett cég felhívásával kapcsolatban, amely a Városháza eladásáról szól; tudni szeretné azt is, van-e olyan fővárosi illetékes, aki a főpolgármester tudta nélkül valóban tárgyalásokat kezdett a Városháza teljes épületének és telkének eladásáról. A frakcióvezető arra is kíváncsi: ha a hírekben megnevezett cég semmilyen bíztatást nem kapott a Fővárosi Önkormányzattól vagy annak bármely munkatársától, indít-e ellenük jogi lépéseket Karácsony Gergely?

„Minden budapesti számára fontos, hogy mielőbb tisztán láthassa Önnel együtt az elmúlt két nap híreinek valóságtartalmát!” – írja Láng Zsolt, azonnali választ várva Karácsony Gergelytől.

Az Index magyar hírportál csütörtökön tette közzé értesüléseit, melyek szerint a balliberális politikus, Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat pénzzé tenné legértékesebb ingatlanát, a Városházát. Pénteki híradásuk szerint mindezt szerződés is alátámasztja.

A cikkre Karácsony Gergely – aki csütörtökön még kijelentette: többé nem olvassa a hírportált – közösségi oldalán ekként reagált: „Ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, 100%-os tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le”. Azt írta, feljelentést tesz, „hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát.”

A mintegy negyvenezer négyzetméteres telken lévő patinás épületet a 18. században kezdték el építeni, jelenleg Budapest legértékesebb ingatlana, amely műemléki védelem alatt áll, világörökségi védőövezetben fekszik. A telek alapterületének mintegy negyven százalékát elfoglaló barokk stílusú épületegyüttes háromszintes, így nagyságrendileg ötvenezer hasznosítható négyzetméterről van szó a főváros központi részén – emlékeztet a portál.