Kompromisszummal érhet véget a háború a lengyel kormánypárt elnöke szerint

Kompromisszummal érhet véget a háború a lengyel kormánypárt elnöke szerint

Lengyelország legbefolyásosabb emberének kijelentése komoly hatással lehet a lengyel retorikára a következő hónapokban.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 28. 09:07

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezetője jelezte, hogy az ukrajnai háború jó eséllyel kompromisszummal érhet véget, mintsem valamelyik fél totális győzelmével. A lengyel politikus ugyanakkor arra figyelmeztetett egy védelmi konferencián, hogy ez új kockázatokkal és veszélyekkel járna Európa jövőbeli biztonságára nézve. Kaczynski megismételte Lengyelország megingathatatlan támogatását Ukrajna iránt és Zelenszkij elnök követelését, hogy az egész ukrán területet szabadítsák fel, de figyelmeztetett, hogy nem minden múlik rajtuk.

„Vannak arra utaló jelek, hogy a háború inkább egy bizonyos kompromisszummal, mint végleges megoldással érhet véget”

– fogalmazott a kormánypárt vezetője, aki szerint ezért kell Lengyelországnak felkészülnie a jövőbeni kihívásokra és veszélyekre, és ezért olyan fontos Lengyelország katonai kapacitásának bővítésére.

Lengyelország idén a GDP-jének négy százalékát költi majd védelmi célokra – erről Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszélt még februárban, sőt, már tavaly márciusban is azt hangoztatta, hogy három százalékra emelik a védelmi kiadásokat. A miniszterelnök már akkor is hangsúlyozta, hogy nincs erős állam erős hadsereg nélkül.

Egy olyan lehetséges kimenetel elismerése, amely nem vezet végleges ukrán győzelemhez, változást jelent a lengyel retorikában, mivel az ország vezetői korábban eltántoríthatatlanul ahhoz ragaszkodtak, hogy a háború csak akkor érhet véget, ha az oroszok kivonulnak az összes megszállt területről, beleértve a Krímet is. Nagyjából egy hete jelent meg egy írás a Foreign Affairs című amerikai magazinban, amelyet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szlovák és cseh kollégájával közösen írt, és amelyben még teljes orosz behódolást követelt.

Jaroslaw Kaczynski mérsékeltebb kijelentése azonban lehetőséget adhat arra, hogy azok a hangok érvényesüljenek inkább, amelyek szerint csak azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet véget vetni az öldöklésnek Ukrajnában. Ezt az álláspontot a semleges Magyarország és Ausztria már régóta hangoztatják.

A PiS vezetője a megvalósítandó legfontosabb feladatok közül kiemelte az erős lég- és rakétavédelem kiépítését és a katonák létszámának növelését. Emlékeztetett, hogy a cél egy 300 ezer fős hadsereg létrehozása, ami a lengyel hadsereg jelenlegi létszámának kétszerese.

POLITIKA

Címkék:

jaroslaw kaczynski, poland, russia, ukraine, war