Megkérdeztük Manfred Webert, elküldené-e a családját is a háborúba

Megkérdeztük Manfred Webert, elküldené-e a családját is a háborúba

A bajor politikus európai atomfegyverről és kötelező katonai szolgálatról beszél.

POLITIKA 2024. MÁJUS 12. 13:56

Óriási port kavart a napokban az, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője egy bajor televíziós műsorban arról beszélt, hogy európai atomfegyverre van szükség. Szerinte ha Emmanuel Macron francia elnök felajánlana egy atomfegyert Európának, akkor el kellene gondolkodni annak elfogadásán. Manfred Weber a műsorban elmondta, hogy csalódott, amiért Olaf Scholz német kancellár és a német kormány szótlan maradt Macron azon javaslata kapcsán, miszerint nyugati katonákat kell Ukrajnába küldeni.


Weber azt is szorgamazta, hogy az egész Európai Unióban be kellene vezetni a kötelező katonai szolgálatot. Ennek kapcsán levélben fordultunk az Európai Néppárt frakcióvezetőjéhez, amelyben arra voltunk kíváncsiak,

elküldené-e a közeli családtagjait és rokonait az orosz–ukrán háborúba?

A bajor kereszténydemokrata politikus azonban mélyen hallgat, amikor arról van szó, hogy a saját bőrén tapasztalja meg a háború borzalmait. Az orosz–ukrán háború már százezrek életét tette tönkre, és sokszázezer civil-és katonai áldozatot szedett. A nyugati politikusok azonban folyamatosan szítják a tüzet, és eszkalálnák a háborút.