Osztrák ellenzék: semlegesség nélkül Ausztria csak Brüsszel szócsövévé válik

Osztrák ellenzék: semlegesség nélkül Ausztria csak Brüsszel szócsövévé válik

Újabb össztüzet zúdított a kormányra az osztrák jobboldal a kabinet szankciós politikája miatt. Úgy vélik, hogy a brüsszeli álláspont támogatása miatt Ausztria is egyre inkább háborús szereplővé válik, holott az alkotmányban rögzítve van az állandó semlegesség.

POLITIKA 2022. OKTÓBER 12. 06:59

Nem csitulnak az indulatok az Európai Unió tagállamaiban, ahol óriási a feszültség az uniós szankciós politika miatt. Az osztrák ellenzék hetek óta azt követeli, hogy a kormány szorgalmazza az Európai Uniónál, hogy gondolja újra a szankciós politikát, mert az emberek már a saját bőrükön is megérzik a káros hatásait. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nevű jobboldali párt szerint a brüsszeli hangok egyre keményebbek, a szükségesnek vélt intézkedések pedig egyre veszélyesebbek. Petra Steger, a párt képviselője a legutóbbi uniós szankciós csomag kapcsán kijelentette, hogy

az Európai Unió egyre inkább háborús szereplővé mutálódik és egész Európát – így Ausztriát is – bevonja ebbe a konfliktusba, amelyhez az osztrák kormány még asszisztál is.

Steger rámutatott, hogy az európaiak gazdasági szinten már hetek óta érzik az árak megugrásának és az energiaforrások szűkösségének hatását, miközbe Oroszország rengeteg profitra tesz szert. Ha Oroszország végül úgy dönt, hogy teljesen leállítja a szállításokat, akkor a kieső energiahordozókat Ausztria képtelen lesz pótolni rövid-és középtávon egyaránt.

„Ez maradandó károkat okoz számunkra. Az iparosodás előtti korszakba fogunk katapultálni, fagyos téli időszakokkal”

– figyelmeztetett az FPÖ képviselője, aki szerint ha a háborús retorika továbbra is ilyen ütemben folytatódik, csak idő kérdése, hogy Oroszország más államokat mikor tekint a háború résztvevőinek, például Ausztriát, amelynek kötelessége lenne semlegesnek maradnia, ahogy az az alkotmányban is rögzítve van – emlékeztetett Petra Steger. Az FPÖ pártelnöke Herbert Kickl sem hagyta szó nélkül a kormány munkáját. Kickl szerint a Karl Nehammer vezette kabinet kettős árulást követ el az osztrák lakossággal szemben.

Az általuk követett irányvonal egy iszlamista öngyilkos merénylő mentalitásához hasonlít, hiszen egyszerűen felrobbantják a saját jólétünket, a saját gazdaságunkat és több százezer munkahelyet tesznek tönkre

– jelentette ki Kickl, aki szerint a kormány „a hamis próféták, a Bidenek, von der Leyenek és Baerbockok üzeneteit” terjeszti. Az FPÖ elnöke az Oroszország elleni szankciókat „Ausztria és Európa tömeges elszegényedésének programjaként” jellemezte. Kickl szerint a kormány a migráció kérdésében is elárulta az osztrákokat, hiszen Karl Nehammer 2020-ban „menekültstopot” ígért. Csak idén szeptemberig mintegy hetvenezer menedékkérelmet nyújtottak be, ebbe pedig nem számolták bele az ukrajnai menekülteket.

„Hazudtak a lakosságnak, vagy inkább képtelenek mindezt ténylegesen megvalósítani? Nincs más magyarázat arra, hogy a menedékkérelmek számát tekintve ma rosszabbul állunk, mint 2015-ben”

– magyarázta Kickl.

POLITIKA

Címkék:

austria, fpö, russia, sanctions, war