Szlovákia durván beavatkozott az ukrán-orosz konfliktusba – figyelmeztettek az oroszok

Pozsonynak egyértelműen tudnia kell, hogy a kijevi rezsim katonai támogatásában való egyre aktívabb részvétel a konfliktus kiszámíthatatlan és veszélyes eszkalációjával jár, hívta fel rá a figyelmet a szlovákiai orosz nagykövetség.

POLITIKA 2023. MÁRCIUS 17. 18:38

A fegyverek és katonai felszerelések, köztük repülőgépek szállítása a kijevi rezsimnek csupán meghosszabbítja a katonai tevékenységeket, megsokszorozza az áldozatok számát, beleértve a civileket is, és egyáltalán nem járul hozzá az ukrajnai válság megoldásához, ahogyan azt Pozsony állítja – írta hivatalos Telegram-csatornáján a szlovákiai orosz nagykövetség annak kapcsán, hogy a szlovák kormány jóváhagyta MiG-29-es vadászgépeinek Ukrajnába szállítását.

Az orosz nagykövetség arra is felhívta Szlovákia figyelmét, hogy “a szovjet vagy orosz haditechnikai eszközök Kijevnek történő átadása törvénytelen, mivel a vonatkozó orosz-szlovák megállapodások kifejezetten kizárják a haditechnikai eszközök harmadik államoknak történő átadását a gyártó ország engedélye nélkül”.

Mint írták, Pozsonynak tudnia kell, hogy a kijevi rezsim katonai támogatásában való egyre aktívabb részvétel a konfliktus kiszámíthatatlan és veszélyes eszkalációjával jár, amelyért a felelősség teljes egészében a meghozott döntések kezdeményezőit terheli.

Andrzej Duda lengyel elnök szintén a napokban jelentette be, hogy Lengyelország MiG-29-eseket ad át Ukrajnának, az első gépeket a napokban meg is kapja a háborúban álló ország. Szlovákia a lengyelekkel összehangoltan tervezi átadni a vadászgépeit.

POLITIKA

Címkék:

mig-29, Slovakia, ukraine, war