Több, mint 180 migráns szökött meg a kötelező karanténból, a rendőrség nagy erőkkel lépett fel

Több, mint 180 migráns szökött meg a kötelező karanténból, a rendőrség nagy erőkkel lépett fel

A megszökött bevándorlók mintegy kétharmadát fogta el eddig a hatóság. A város polgármestere sürgette az olasz kormányt, hogy állítsa meg a várost elárasztó migránsfolyamot. Az országban egyre több helyen vált kezelhetetlenné a migránshelyzet.

NAGYVILÁG POLITIKA 2020. JÚLIUS 28. 11:43

184 migráns szökött meg vasárnap a szicíliai Caltanissetta menekülttáborából, ahol a koronavírus miatt elrendelt kéthetes karantént töltötték. Az olasz rendőrség nagy erőkkel indult a keresésükre, hétfő estig 120 migránst elfogtak és visszaszállítottak a táborba, ahol összesen 350 ember tartózkodik. Caltanissetta polgármestere, Roberto Gambino felszólította az olasz kormányt, hogy állítsa meg a várost elárasztó migránsfolyamot. „Ez így nem mehet tovább, a befogadóállomás biztonsági feltételei nem elegendőek ennyi ember kezeléséhez” – jelentette ki a polgármester.

Hónapok óta küzd az Észak-Afrikából érkező migránsáradattal Lampedusa is, ahol jelenleg több mint 1000 migráns tartózkodik egy mindössze 20 négyzetkilométeres szigeten. Szombat éjszaka több kis hajón mintegy 200 migráns érkezett Líbia felől. Lampedusa polgármestere, Toto Martello ismét hangoztatta, hogy a migránshelyzet „tarthatatlanná vált” a szigeten. „Ha a kormány nem hirdeti ki a rendkívüli állapotot, akkor én teszem meg” – jelentette ki Martello. Lampedusán csak egy befogadóközpont található, amely hivatalosan csupán 95 fő befogadására képes.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Lega vezetője egy videót posztolt a közösségi médiában, ami a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében készült. „Csoportosan szöknek a migránsok az ideiglenes állomásról. Katasztrófa. Míg az olaszokat tesztelik az otthonukban és a strandon, a migránsok azt csinálnak, amit akarnak” – írta a Twitteren.

Az elmúlt hetekben ismét nőtt a tengeri úton Olaszországba érkezett migránsok száma. A hatóságok júliusban eddig több mint 4300 menekültet regisztráltak, szemben a 2019 júliusi mintegy 1000 fővel. Az év eleje óta több mint 11 300 migráns érkezett Olaszországba, csaknem annyi, mint 2019-ben összesen.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

illegal migration, italian police, italy, lampedusa, matteo salvini, migrants flee, overfilled migrants camp, sicily