Bűnözők vannak a britekhez vándorló albánok között?

Bűnözők vannak a britekhez vándorló albánok között?

Egyre durvább az ellentét az albán bevándorlók és a brit vezetés között.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 17. 14:03

Bevándorlók inváziója alatt a britek

A helyzet azért kezd eldurvulni Londonban, mert kiderült, drasztikusan nőtt a britekhez érkező illegális albán migránsok száma. Az idei 40 000 bevándorlóból 12 000 albán. A migránsok között pedig egyes londoni források szerint bűnözői csoportok is lehetnek. Mint arról a V4NA is írt korábban, a brit belügyminiszter inváziónak nevezte a migránsok beözönlését az országba. Suella Braverman azután jelentette ezt ki, hogy kiderült, Nagy-Britanniában egy volt katonai létesítménybe 4000 illegális bevándorlót helyeztek el, pedig az objektum eredeti befogadóképessége mindössze 1 600 fő lett volna.

A kormányzó Konzervatív Párt arra törekszik, hogy gyorsan hazaküldhesse Albániába azokat, akik nem kapnak menedékjogot. Ezzel a törekvésükkel viszont a britek nemrégiben Edi Rama albán miniszterelnök haragját is kiváltották. Mint a balkáni politikus fogalmazott, a brit kormány elhibázta a migrációs politikáját, bűnbakot keres, és ezek a kijelentések idegengyűlöletet szíthatnak.

De nem csak a tiranai vezetés, hanem a már Londonban tartózkodó albánok is haragra gerjedtek. A napokban tiltakozást szerveztek a fővárosban. Arra szólították fel a brit kormányt, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogaikat.

„Albán vagyok, nem bűzöző”

A tüntetés alkalmával nem csak vonultak az albánok, hanem nemzeti lobogójukat terítették a szobrokra és emlékművekre, így például Winston Churchill szobránál is így tettek.

„Sértő és megdöbbentő, hogy ezek a tüntetők nagy háborús vezetőnk, Sir Winston Churchill szobrát vették célba” – mondta Sir John Hayes konzervatív képviselő.

„Nem tudom, hogyan gondolták azt, hogy ez valahogy megszeretettné őket ennek az országnak az embereivel. Hogyan gondolták azt, hogy hazájuk zászlajának kitűzése a nemzeti hős emlékművére más lehet, mint sértő, borzalmas és kontraproduktív?” – mondta egy másik konzervatív képviselő, Tom Hunt.

Huszonnégy órával ezt megelőzően is számos albán blokkolta az utakat Westminsterben.

Francia-brit együttműködés a migráció visszaszorítására

Csak az idén tizenkétezer albán érkezett Nagy-Britanniába, ez a szám meghaladja az összes migráns negyedét. A többségükben fiatal férfiak főként a gazdasági kilátástalanság és a korrupció miatt hagyják el hazájukat. London azonban arra törekszik, hogy az illetéktelenül odaérkező migránsokat visszaküldje a származási országukba. Így például az elmúlt hónapban is kiutasított 350 személyt. Ezek közül pedig mintegy száz volt albán. Eközben pedig már a probléma gyökerénél akarják megtalálni a megoldást, a brit kormány Párizzsal együttműködve keresi a helyzet javításának lehetőségét.
Rishi Sunak kabinetje megállapodott Franciaországgal a menedékkérők és a La Manche-csatornán kis csónakokat használó migránsok elleni fokozott együttműködésről, a brit tisztek pedig csatlakoznak a francia tengerparti őrjáratokhoz.

A most aláírt megállapodás egyébként azt ígéri, hogy 40 százalékkal növelik a járőrök számát a Franciaország elhagyására készülő kishajók felderítésére, a járőrözésben pedig első alkalommal vesznek részt a britek is. Lesz egy munkacsoport is, amely külön foglalkozik a Nagy-Britanniába utazó albán állampolgárok számának növekedésével.

Az albánok közül kerül ki a legtöbb külföldi fogoly az Egyesült Királyságban

Sajtóhírek szerint Londont egyébként leginkább az aggasztja, hogy nő a szigetországban a bűncselekmények száma, és egyre többször lehet bűnbandák közti leszámolásról hallani, de a drogkereskedelem is jelentős. Egyesek attól tartanak, hogy a menedékkérők között bűnözők is megbújhatnak, sőt a maffia tagjai is ott lehetnek – írja a Blic napilap. Állítólag az albánok ellenőrzik már így is a kokainpiacot Londonban és Dél-Kelet Angliában.

Egyébként statisztikai adatok is bizonyítják, hogy az albánok adják a legtöbb külföldi foglyot a brit börtönökben, és tízszer nagyobb eséllyel kerülnek zárkába, mint az Egyesült Királyság átlagemberei.

kép: Screenshot

Miért Nagy-Britannia?

1998 óta albánok ezrei vándoroltak Nagy-Britanniába, ők jól beilleszkedtek. Sokuknak ma már saját vállalkozásuk van, főleg az építőiparban – mondta a szerbiai Blicnek Muhamed Veliu, a Top Channel TV tudósítója. Ő is megerősítette azonban a tényt, hogy egyre több a migráns.

„Az az oka annak, hogy idén tizenkétezer albán érkezett csónakokkal Nagy-Britanniába, hogy a csempészek alacsony áron kínálják az utat. Az ár 4500 font. Dolgozni mennek. Tudják, hogy Nagy-Britanniának munkaerőre van szüksége. Albániában két font az órabér, Nagy-Britanniában pedig 12 fontot kereshetnek óránként” – mondja Veliu.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

albania, drug, migrant, uk