Nem csak a terrortól, hanem betegségektől is tartanak a párizsi olimpián

Aggasztó adatok láttak napvilágot a párizsi olimpia helyszínéről.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 28. 15:15

Ahogy arról már a V4NA is beszámolt, a terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a nyári olimpiai játékokra Párizsban.

Azonban nem csak a lehetséges támadásoktól tartanak, a francia fővárosnak egyéb problémákkal is szembe kell néznie, hívta fel rá a figyelmet a Document norvég hírportál. Mint írják, néhány versenyszámot a Szajnában rendeznek meg, a világ legjobb úszói itt fognak versenyezni egymással – legalábbis ez a terve a szervezőknek.

A Szajna vízminősége azonban komoly aggodalmakat okoz, kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy biztonságos-e a folyóba ugrani.

Kevesebb mint 100 nap van hátra a játékok kezdetéig, és a Surfrider Alapítvány, egy nemzetközi jótékonysági szervezet, amely a vízzel és a fenntarthatósággal foglalkozik, közzétett egy jelentést, amely szerint a Szajnában még mindig „aggasztóan” magas az E. coli baktérium szintje.

A DR dán hírportál ezzel kapcsolatban arról ír, hogy a brit olimpiai küldöttség nem kockáztat.

„Előzetesen tífusz- és hepatitis A elleni védőoltást kapunk, a versenyek után pedig antibiotikumot kell majd szednünk”

– mondta Hector Pardoe brit olimpiai úszó a The Independent brit lapnak. Hozzátette, korábban még nem kellett ilyen óvintézkedéseket tenniük, „de a szövetség a legkevésbé sem akarja, hogy bármelyikünk is veszélybe kerüljön. Szóval nagyon óvatosak a párizsi olimpia előtt”.

Tavaly több úszó- és triatlonversenyt is rendeztek volna a Szajnában, de mivel a folyó baktériumszintje már akkor is túl magas volt, szinte minden versenyt töröltek. Ezen hírek után a 10 kilométeres úszás regnáló olimpiai bajnoka, a brazil Ana Marcela Cunha egy B-terv kidolgozására szólított fel.

„Ha nem lehet a Szajnában versenyezni, akkor kell lennie egy B tervnek. A szervezőknek el kell fogadniuk, hogy sajnos nem lehet ott megrendezni a versenyt, ahol szeretnék, és gondolniuk kell a sportolók egészségére, ami a legfontosabb” – mondta Cunha márciusban.

A szervezők azonban még nem jelentettek be semmilyen alternatívát. Emmanuel Macron elnök azt állítja, hogy a folyó nyárra készen áll majd a versenyzésre.

NAGYVILÁG

Címkék:

illness, paris 2024, terror