Tagadja a pénzmosás vádját a volt ukrán tiszt

Tagadja a pénzmosás vádját a volt ukrán tiszt

Megkezdődött az ukrán volt titkosszolgálati vezető pere Szerbiában. Andrij Naumovot tavaly tartóztatták le a szerb-északmacedón határon. Temérdek mennyiségű pénz és drágakövek voltak nála.

HOT NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 7. 12:56

Pénz és smaragdok a csomagtartóban

A nisi Felső Bíróságon az előkészítő tárgyalással kezdődött meg Andrij Naumov pere Szerbiában. A 41 éves ukrán állampolgárt a Felső Ügyészség pénzmosással vádolja. A volt ukrán titkosszolgálati tisztet tavaly június 7-én tartóztatták le, amikor a szerb-északmacedón határon az autója átvizsgálásakor a hatóságok jelentős mennyiségű pénzt és drágaköveket találtak nála. Mint arról a V4NA korábban már beszámolt, Naumov gépkocsijában 608 ezer euró és 125 ezer dollár készpénz, valamint két smaragd is volt. Erről azonban nem tett bejelentést a hatóságoknak.

kép: Szerb Belügyminisztérium

Milan Petrovic, a gyanúsított ügyvédje a sajtónak elmondta, a tárgyaláson egyelőre a védelem és az ügyészség is ismertette álláspontját. Naumov jogi képviselője kiemelte: ők vitatják a pénzmosás vádjának megalapozottságát. Ezzel szemben az ügyész kiáll amellett, hogy pénzmosással gyanúsítsák az ukrán férfit. Petrovic aláhúzta: az ügyészségnek állítólag bizonyítékai is vannak erre vonatkozóan.

Az ügyvéd hozzátette, a következő tárgyaláson a vádlottat is meghallgatják, akinek nyilatkoznia kell a vádirattal kapcsolatban. Milan Petrovic hangsúlyozta: az ügyészség csak Andrij Naumovot vádolja a bűncselekmény elkövetésével. Az utastársára a vádirat nem vonatkozik. Petrovic úgy fogalmazott: ez azért van, mert a kocsiban talált pénzeszközök és értéktárgyak mind az ukrán titkosszolgálati tiszté voltak.

Nem csak a szerb igazságszolgáltatás számára érdekes Andrij Naumov ügye. Korábban Kijev is azt kérte Belgrádtól, hogy adják ki a volt tisztet. Hivatali visszaélés és korrupció vádjával indítványozták a volt titkosszolgálati vezető kiadatását Ukrajnának. Naumov viszont fél ettől, mert szerinte, ha kiadják az ukránoknak, az valójában a halálos ítéletet jelentené számára – mondja az ügyvéd.

Milan Petrovc szerint ugyanakkor a a védelemnek egyelőre nincs információja Naumov Ukrajnának való kiadatásáról, és ez a döntés még várat magára. Naumovot letartóztatása óta a dél-szerbiai nisi büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva.

Komoly karrier Ukrajnában, majd szerb cella lett a vége

Mint arról a V4NA korábban már beszámolt, Andrij Naumov több magas rangú posztot is betöltött hazájában. Dolgozott az ukrán állami főügyészségnél, a Csernobilt felügyelő DAZV nevű állami ügynökségnél, majd nem sokkal az orosz–ukrán háború kitörése előtt elhagyta az országát. Volodimir Zeleszkij ukrán elnök azután fosztotta meg Naumovot a rangjától, s nevezte őt árulónak, miután kiderült, Szerbiában letartóztatták őt – írja a Nova hírportál.

Naumov tavaly júniusi utazásával és lebukásával kapcsolatban újabb részletek is napvilágot láttak. Az ukrán férfi ügyvédje azt mondta: a gyanúsított csak átutazóban volt Szerbiában. Törökországba igyekezett a családjához, ugyanis ők már korábban odaköltöztek.

Andrij Naumovot legfeljebb 10 évnyi szabadságvesztésre ítélhetik Szerbiában, amennyiben bizonyítják ellene a pénzmosás vádját, de ez még mindig jobb lehet rá nézve annál, mintha a balkáni állam kiadná Ukrajnának. A volt tiszt ugyanis ügyvédjén keresztül azt közölte, hogy az Ukrajnának való kiadatása halálos ítélettel érne fel számára, mivel ott már korábban is merényletet szerveztek ellene.

kép: V4NA

 

HOT NAGYVILÁG

Címkék:

Andrij Naumov, corruption, serbia, ukraine, volodimir zelensky