Hivatali visszaélés és korrupció vádjával kéri a volt titkosszolgálati vezető kiadatását Kijev

Hivatali visszaélés és korrupció vádjával kéri a volt titkosszolgálati vezető kiadatását Kijev

Újabb tárgyalási fordulót tartottak Szerbiában a korábbi ukrán titkosszolgálati vezető perében. A nisi bíróság azért ült most össze, mert Ukrajna Andrij Naumov kiadatását kérte a balkáni országtól.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 9. 15:59

Tagadta az ellene felhozott vádakat az ukrán titkosszolgálati vezető

Naumov június óta van őrizetben Szerbiában. A hatóságok azért tartóztatták le az északmacedón-szerb határon az ukrán titkosszolgálat korábbi vezetőjét, mert bejelentés nélkül akart átvinni jelentős mennyiségű készpénzt és két drágakövet. Naumovnál több százezer euró, valamint két smaragd is volt.

kép: Szerb Belügyminisztérium

Az ukrán állampolgár egyik jogi képviselője az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy védence részletesen nyilatkozott a bíróság előtt a kiadatási kérelemmel kapcsolatban, és tagadta az abban leírtakat. Kijev ugyanis még korábbi tettei miatt kéri saját állampolgára kiadatását. Az ukrán hatóságok hivatali visszaélés és sikkasztás bűntette miatt követelik Naumov kiadatását – mondta korábban a Szabad Európa Rádiónak Tanja Savic, Naumov ügyvédje.

„A kiadatási kérelemben, amelyet felolvastak, egyelőre csak hivatali visszaélésről, sikkasztásról van szó 2018-ból és 2019-ből, azokból az időkből, amikor még Naumov a csernobili atomerőmű egy részlegének vezetője volt” – jelentette ki.

Ezt a BBC cikke is megerősíti. Szerintük közpénzek elsikkasztása és korrupció vádjával kérik az ukránok a volt titkosszolgálati vezető kiadatását.

Politikai üldöztetést kiált a vádlott

„Úgy véli, hogy egyáltalán nincs alapja annak, hogy őt kiadják Ukrajnának abban az ügyben, amelyet felhoztak ellene, azt már 2018-ban tisztázták” – mondta a sajtónak Milan Petrovic ügyvéd.

A jogi képviselő szavai szerint a védelem a politikai üldöztetésre hivatkozott.

„Úgy látjuk, hogy egyértelműen politikai üldöztetésről van szó, és Andrij Naumov annak lesz kitéve, mert magában a kiadatási kérelemben is írja, hogy az ukrán büntetőtörvénykönyv alapján hazaárulás miatt vádat emelnek ellene” – mutatott rá Petrovic.

Mint korábban már megírtuk, Andrij Naumov szerint ha kiadják az ukránoknak, az valójában a halálos ítéletet jelenti a számára. Mint mondta, félti az életét.

Andrij Naumuv ügyével kapcsolatban a V4NA is elküldte a kérdéseit a vádlott jogi képviselőjének. Arra voltunk kíváncsiak, hogy pontosan milyen korrupciós ügyekkel vádolják, és, hogy ha a szerbek kiadják Kijevnek, akkor ügyfele mire számíthat. Egyelőre azonban nem kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Csernobil és a belbiztonság

Mint arról már korábban is írtunk, Andrij Naumov karrierjét az ukrán állami főügyészségnél kezdte, ahol 12 évet töltött el. Kezdetben a pénzügyi, gazdasági és állami ügyek osztályának ügyésze volt, utána előléptették a főügyész mellé, majd idővel ő maga kapta meg ezt a rangos posztot. Jogi pályáját az ukrán főügyészség logisztikai vezetőjeként zárta.

Az ügyészséget elhagyva Naumov a DAZV nevű állami ügynökségnél kezdett dolgozni, melynek feladata az úgynevezett 30 km-es körzetnek nevezett terület felügyelete. A körzetet a csernobili atomerőmű-katasztrófa után jelölték ki. Ennek a zónának volt munkatársa Naumov, aki először „ipari objektumok megépítéséért” felelt, majd 2018-tól a Zóna szervezési, technikai és információs vezetésének támogatásával foglalkozó központ vezetőjévé nevezték ki. Ez a központ vezette a zóna gazdasági épületeit, valamint feladatkörébe tartozott az is, hogy tájékoztassa a közvéleményt a Csernobil körüli sugárzás mértékéről.

Ukrán források szerint Naumov olyan magáncégekkel dolgozott együtt, melyek a zónában végeztek munkálatokat, illetve melyek látogatókat szállítottak oda. Az ott folyó ügyeket azonban az állami vizsgálati szervek nyomozói is megfigyelték, és felmerült a hivatali visszaélés gyanúja, vagyis

az, hogy a helyreállításra szánt állami pénzek egy része magánszemélyek zsebébe csúszott. A korrupció gyanúja Andrij Naumovval kapcsolatban is felmerült, így vizsgálati fogságba került, a sajtónak kiadott hivatalos álláspont szerint azonban nem tudták megerősíteni Naumov érintettségét az ügyben.

A gyanús ügyek ellenére Naumovot nem tették félre, sőt, újabb magas rangú pozíció várt rá, méghozzá az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU). Itt két évet töltött el. 2020 vége óta viszont a sajtó egyre többet foglalkozott Naumov korábbi korrupciós ügyeivel, és rámutattak például a vámügyi szervekkel való szoros együttműködésére, melynek köszönhetően piszkos vagyonra tehetett szert. Amikor az ügy széles körben is kitudódott, Volodimir Zelenszkij elnök kénytelen volt lépéseket tenni, így 2021 júliusában, titkos, mindenféle magyarázattól mentes rendelettel távolította el Naumovot az akkori posztjáról. Naumov mindössze néhány órával az oroszok támadása előtt, titokzatos módon eltűnt.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

corruption, naumov, ukraine