Félti az életét a volt ukrán titkosszolgálati vezető

Félti az életét a volt ukrán titkosszolgálati vezető

Ukrajna hivatalosan is kérvényezte Andrij Naumov kiadatását Szerbiától. A volt ukrán titkosszolgálati vezető szerint azonban, ha kiadják az ukránoknak, az valójában a halálos ítéletet jelenti a számára.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. OKTÓBER 28. 08:01

Megérkezett a kiadatási kérelem az ukránok részéről

Andrij Naumov az ukrán titkosszolgálat korábbi tagja, akit szerbiai börtönben tartanak őrizetben pénzmosás vádjával. Az ukránok most, pár hónappal azután kérik Naumov kiadatását, hogy őt több százezer euró és dollár, valamint smaragdok csempészése miatt tartóztatták le az észak-macedón-szerb határon. Tanja Savic, az őrizetbe vett személy jogi képviselője a Szabad Európa Rádiónak megerősítette, hogy Andrij Naumovot tájékoztatták a kiadatási kérelemről. Erre október 25-én került sor Nisben, a Felső Bíróságon.

“Naumov a bíróság előtt azt mondta, hogy a kiadatása egyben a halálos ítéletet jelenti a számára. Valójában félti az életét, abban az esetben, ha kiadják Ukrajnának”

– húzta alá Savic.

A vádlott egyébként a bíróság előtt nem fűzött kommentárt az ukránok által Szerbiának küldött dokumentumokhoz.

“A kiadatási kérelemben, amelyet felolvastak, egyelőre csak hivatali visszaélésről, sikkasztásról van szó 2018-ból és 2019-ből, azokból az időkből, amikor még Naumov a csernobili atomerőmű egy részlegének vezetője volt” – jelentette ki Savic.

A jogi képviselő hozzátette: az ukránok által küldött dokumentumban nem volt szó hazaárulás vádjáról. Arról, hogy Csernobilhoz is köthetők a volt ukrán titkosszolgálati vezető korrupciós ügyei már a V4NA is beszámolt.

Mindeközben a szerbiai nisi Felső Ügyészség által folytatott nyomozás még mindig tart Naumov ügyében, de mint a vádlott jogi képviselője elmondta, az Ukrajnából érkezett kiadatási kérelem után az leállt. A volt ukrán titkosszolgálati vezető előzetes letartóztatását egyébként szeptember végén további két hónappal meghosszabbították, így az jelen pillanatban december 2-ig szól.

Eurók, dollárok, smaragdok

Mint arról korábban a V4NA is beszámolt: június elején vette a szerb rendőrség őrizetbe Andrij Naumovot.

kép: Szerb Belügyminisztérium

Az ukrán titkosszolgálat magasrangú tisztje több százezer eurót és dollárt akart készpénzben átcsempészni a szerb-észak-macedón határon, illetve smaragdok is voltak nála, mindez drága autójába rejtve. Naumov ellen akkor a nisi felsőügyészség emelt vádat. A hatóságok pénzmosással gyanúsítják az ukrán férfit. A szerb hatóságok mellett hazájában is letartóztatásra számíthat Naumov. Andrij Naumov egyébként 2019-ben csatlakozott az ukrán titkosszolgálathoz.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

dollar, euro, naumov, serbia, ukraine