Szerbiai börtönben tartják fogva az ukrán titkosszolgálati tisztet, Kijevben is börtön várhat rá

Szerbiai börtönben tartják fogva az ukrán titkosszolgálati tisztet, Kijevben is börtön várhat rá

Akár fél évig is előzetes letartóztatásban tarthatják a szerb-macedón határon őrizetbe vett ukrán titkosszolgálati vezetőt, aki smaragdokat és rengeteg készpénzt próbált átcsempészni a határon. A biztonságpolitikai elemző szerint Andrij Naumov olyan információkkal rendelkezhet, amely a háborúban részt vevő feleket tudja segíteni. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Kijev kérte-e a volt titkosügynöke kiadatását.

WORLD POLITICS JULY 14. 2022 13:56

Kijevi dollárpapa

Június elején vette a szerb rendőrség őrizetbe Andrij Naumovot. Az ukrán titkosszolgálat magasrangú tisztje már egy hónapja börtönben van, miután több százezer eurót és dollárt akart készpénzben átcsempészni a szerb-észak-macedón határon, illetve smaragdok is voltak nála, mindez drága autójába rejtve. Naumov ellen a nisi felsőügyészség emelt vádat. A hatóságok pénzmosással gyanúsítják az ukrán férfit.

“A törvény értelmében fél évig is eltarthat a nyomozás, a jogszabályok szerint pedig, addig őrizetben tartható a vádlott” – közölte a sajtónak az üggyel kapcsolatban az illetékes helyi ügyészség

kép: Szerb Belügyminisztérium

Szerbia kiadhatja Naumovot a hazájának

A szerb hatóságok mellett hazájában is letartóztatásra számíthat Naumov, ha egyszer valaha hazatér. Kijevben ugyanis hazaárulással vádolják őt, amiért február 23-án, közvetlenül az orosz csapatok benyomulása előtt elhagyta hazáját.

Ukrajna belgrádi nagykövetsége azt megerősítette a sajtónak, hogy a szerb állami szervek tájékoztatták őket arról, hogy Naumovot őrizetbe vették, de a vádlott ennek ellenére nem kért diplomáciai segítséget. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy Kijev kérte-e a volt titkosügynöke kiadatását. Amennyiben az ukránok ezt akarnák, megtehetnék, ugyanis Ukrajna és Szerbia között létezik egy aláírt nemzetközi szerződés, amely az ilyen ügyeket rendezi.

Naumov fontos információkkal rendelkezik, amely sokak számára érdekes lehet

A letartóztatásnak a csempészéstől jóval nagyobb biztonságpolitikai háttere is van. Ezt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Darko Obradovic. A belgrádi elemző szerint egy magasan pozícionált személyről van szó, aki sok mindent tud, s akit hazaárulással vádolnak. Kiemelte: Naumov olyan információk birtokában lehet, amely megkönnyítheti az oroszok invázióját Ukrajnában.

„Többrétű ügyről van szó, kérdés, hogy ki mutat érdeklődést Naumov iránt. Vajon Ukrajna, Oroszország, vagy egy másik külföldi ország akarja őt” – nyilatkozta Obradovic, aki szerint ebben az esetben egyelőre több a kérdés, mint a válasz. „Naumov nem a Marsról pottyant Szerbiába, valahonnan az országba kellett érkeznie” – húzta alá az elemző.

A szakértő hozzátette, biztonsági szempontból az is fontos kérdés, hogy Naumov hova szándékozott menni, mennyi ideig tartózkodott Szerbiában és mi volt a végső úticélja, hol akart úgynevezett biztonságos hazát keresni, és miért nem menekült Oroszországba.

Teljes a hírzárlat

Sem Szerbia, sem Ukrajna nem ad ki sok információt az üggyel kapcsolatban. A közvélemény a médiából értesült az ukrán tiszt letartóztatásáról, majd ezt követően csak egy héttel később érkezett az erről szóló hivatalos értesítés. Amikor kémkedéssel kapcsolatos ügyről van szó, akkor ez nem véletlen – tette hozzá Obradovic. Az elemző szerint komoly teszt lenne Szerbia számára, amennyiben az ukránok kérnék állampolgáruk kiadatását. Belgrádnak ebben az esetben mérlegelnie kellene.

„A mostani felfokozott helyzetben ez egy teszt lenne Szerbia nemzetközi hírnevére nézve” – nyilatkozta Darko Obradovic.

Több szempont alapján döntenek a kiadatásról

A kiadatási eljárás évekig is eltarthat. Ezalatt a vádlott őrizetben marad. Ezt mondta az üggyel kapcsolatban Katarina Golubovic, a YUCOM emberi jogokkal foglalkozó bizottság elnöke. Hozzátette: a kiadatást a hazai jog alapján hajtják végre. Speciális szabályok létezhetnek olyan esetekben, amikor két ország megállapodást kötött az adott kérdésről. Szerbia és Ukrajna esetében ez a helyzet.

„A törvény olyan eljárást ír elő, amelyben több kormányzati szerv is megjelenik, a Külügyminisztériumtól kezdve, amelyen keresztül a levelezés zajlik, az Igazságügyi Minisztériumig, amelynek kulcsszerepe van a kiadatással kapcsolatos végső döntések meghozatalában” – mondja Golubovic.

A szerbiai jogszabály szerint írásos garancia szükséges arról, hogy a fogadó ország a kiadott személlyel szemben nem hajt végre halálbüntetést, még akkor sem, ha arról már korábban döntés született az adott államban. Az igazságügyi miniszternek továbbá jogában áll megvizsgálni azt is, hogy a személy ellen politikai alapon folyik-e eljárás, ha ez bebizonyosodik, akkor tilos a kiadatás jóváhagyása. Egyébként az, hogy Ukrajna eddig nem kérte Naumovot még nem jelent semmit. A törvényben ugyanis nincs olyan megkötés, amely meghatározná, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a kiadatást kérő országnak, hogy ezt megtegye.

A határon fülelték le

Mint arról korábban a V4NA az elsők között beszámolt, az észak-macedón-szerb határon vették őrizetbe az ukrán titkosszolgálat korábbi vezetőjét. Andrij Naumovot azzal gyanúsítják, hogy bejelentés nélkül akart átvinni a határon rengeteg készpénzt és két drágakövet. Naumovnál csaknem 608 ezer euró és mintegy 125 ezer dollár volt készpénzben, valamint két smaragd is.

kép: Szerb Belügyminisztérium

Andrij Naumov 2019-ben csatlakozott az ukrán titkosszolgálathoz. Két évvel később kinevezeték a belbiztonsági osztály vezetőjévé. Március 31-ig töltötte be a posztját az ukrán titkosszolgálatban, azaz bőven az orosz hadműveletet követően is Kijev szolgálatában állt. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij ekkor váltotta le, sőt hazaárulással vádolta az addig komoly befolyással bíró férfit, aki egyébként a harcok megkezdése előtti napon elhagyta országát és külföldre távozott. Családját pedig helyi források szerint már az inváziót megelőzően külföldre menekítette. Zelenszkij akkor azt mondta, azok a magasrangú tisztek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mi a hazájuk, és akik megszegik az esküjüket, amit az ukrán nép előtt tettek, rangjukat vesztik. Naumovnak egyébként Kijev luxusnegyedében volt háromszobás lakása, amelyet – mint kiderült – a család a piaci ár negyedéért vásárolt.

WORLD POLITICS

Tags:

naumov, serbia, ukraine