Újabb figyelmeztetés: a feketepiacon köthetnek ki az ukránoknak szánt fegyverek

Bár a balliberális mainstream igyekszik tagadni és elbagatellizálni, egyre több állami, nemzetközi szerv és hatóság erősíti meg, hogy komoly és meglehetősen valós a veszélye annak, hogy az Ukrajnának szánt fegyverekből a feketepiacra is kerülhettek pusztító eszközök.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 23. 10:04

Az Ukrajnába exportált fegyverek a feketepiacra kerülnek – nyilatkozta Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró az RT orosz hírcsatornának adott interjújában, amelyet a Magyar Nemzet napilap szemlézett.

„Már a konfliktus korai szakaszában elárasztották Lengyelországot, Romániát és Ukrajna más szomszédjait azok a fegyverek, amelyeket mi szállítottunk Kijevnek a háborúhoz”

– jelentette ki az újságíró, hozzátéve, hogy a szállítmányokat alacsonyabb rangú parancsnokoknak adták át, ahonnan gyakran a feketepiacra kerültek. Kiemelte azt is, hogy csak hónapokkal később merült fel az a félelem, hogy a fegyvereket a nyugati országokban továbbértékesíthetik.

Wesley Satterwhite, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadója korábban már felszólította az Egyesült Államokat, hogy vezessen be hatékony ellenőrzést az Ukrajnának küldött fegyverek követésére, hogy megakadályozza, hogy azok a feketepiacon végezzék.

Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet eközben arról beszélt, az ukrajnai szállítmányok az uniós országok szervezett bűnözéséből származnak – írja a Magyar Nemzet.

Arról már a V4NA korábban több cikkben is beszámolt, hogy szinte elkerülhetetlen, hogy a feketepiacon kössenek ki a pusztító nyugati fegyverek egy jelentős része, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak. Nemrég a finn Nemzeti Nyomozóirodához fordultunk, mert korábban Christer Ahlgren főnyomozó egy műsorban arról beszélt, hogy erős a gyanú hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították, sőt, Finnországban is fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek. A Nemzeti Nyomozóiroda megkeresésünk nyomán egy sajtóközleményben reagált.

“fennáll a lehetősége annak, hogy a Finnországban tevékenykedő bűnözők megpróbálnak fegyvereket szerezni a konfliktusövezetekből”

– olvasható a közleményben. De a NATO és az EU is riasztást adott ki korábban az ukrajnai fegyvercsempészet miatt.

A Business Insider lap megpróbálta bebizonyítani, hogy ez a jelenség nem létezik az orosz-ukrán háború kapcsán és a baloldali és liberális mainstream média is közel hasonló módon próbálta tagadni az illegális fegyverkereskedelem szerepét a háborúkban. Ugyanakkor – ahogy látható – egyre több állami, nemzetközi szerv és hatóság figyelmeztet arra, hogy valós veszélyről van szó – még akkor is, ha a balliberális mainstream ezt nem hajlandó elfogadni.

NAGYVILÁG

Címkék:

russia, ukraine, war, weapons