David Engels: A politikai korrektség vált az Unió fő ideológiájává

David Engels: A politikai korrektség vált az Unió fő ideológiájává

David Engels belga történész több mint egy évtizede foglalkozik az európai identitásproblémákkal, és arra jutott, hogy Európa mostani problémái megegyeznek a Római Birodalom válságának okaival.

NAGYVILÁG 2021. JÚNIUS 13. 14:36

A történész szerint, a modern liberális társadalmakban a kereszténység háttérbe szorulása bár nem törli el az általa teremtett értékeket, de lehetőséget teremt arra, hogy kiforgassák őket. Szerinte a tolerancia vagy az egyenlőség már nem a társadalmak építőkövei, hanem elkezdtek ezek az értékek versenyezni egymással, miközben megváltoztathatatlannak álcázzák őket. Ez a tevékenység David Engels szerint hosszú távon katasztrófához vezet, különösen azokban az államokban, ahol a totalitarizmus még él az emberek emlékezetében. 

Engels véleménye szerint, „a nyugat jó szándéktól vezérelve tette megáévá a halál kultúráját, miután kiüresedtek az általa méltatott erények. Így vezetett a tolerancia kirekesztéshez, az egészségügyi ellátás az abortuszhoz, és az eutanáziához, az önmegvalósítás a kulturális és demográfiai öngyilkossághoz, az antifasizmus pedig egy új totalitarizmushoz.”

A történész kifejtette, hogy az európai intézmények a kezdettől fogva a gazdasági együttműködést részesítették előnyben a politikai vagy kulturális együttműködés mellett. Állítása szerint, az Unió alapító atyáinak egy része meg lehetett győződve arról, hogy a nyugat keresztény gyökerei elég erősek egy egységes európai civilizáció megteremtéséhez, amit lassan, gazdasági és intézményi keretek között lehet megvalósítani. 

„Az európai intézményeket viszont évről-évre egyre erősebben befolyásolta egy olyan ideológia, ami nem veszi figyelembe a nyugati identitást és hagyományokat, és a multikulturalizmussal akarja helyettesíteni azokat. Így a politikai korrektség lépésről-lépésre vált az Európai Unió legfőbb ideológiájává, ami nem az európai civilizációt védi, hanem az olyan értékek mellett áll ki, mint a keresztényellenes szekularitás, az LMBTQ jogok, és a feminizmus”, tette hozzá.

Engels ugyanakkor hozzáteszi, hogy Európa jelenlegi kulturális hanyatlása és radikalizálódása egy évtizedek óta tartó folyamat eredménye, ami a belső árulások, és az önutálat következményei. Emellett kiemeli, hogy a régi Európa anyagi és szellemi szimbólumait egyre gyakrabban támadják a haladás és a tolerancia nevében. 

A katasztrófához a szekértő szerint legközelebb Franciaország áll, ahol már nyíltan lehet beszélni arról, hogy az ország etnikailag teljesen megosztott, rendszeresek a gyújtogatások, és az állam nincs felkészülve az ilyen súlyos konfliktusokra, mivel a kormány határozottan védi a multikulturalizmust, és a toleranciát. Emellett a francia fegyveres erők jelentős része iszlám vallású, ami egy etnikai konfliktus esetén megbízhatatlanná teszi őket. Az iszlám kisebbségek legnagyobb erőssége pedig Engels szerint nem a növekvő számukban, hanem a kulturális kohéziójukban rejlik, ami az őslakos európaiakban már nincs meg az évtizedek óta tartó ideológiai formázás következtében. Kiemeli, hogy nincs szükség muszlim többségre ahhoz, hogy Franciaországból vagy Belgiumból muzulmán országot csináljanak, mivel az apró muszlim kisebbségek is a kezükben tudják tartani a hatalmat, ha a többségi társadalom kellően tagolt. 

A közép-európai országokkal kapcsolatban a belga történész azt mondta, hogy „remélem ezen országok ellenállnak majd a progresszív totalitarizmusnak, mert a visegrádi országokban továbbra is plurális a médiaszerkezet, aminek köszönhetően a konzervatívok is tudnak kommunikálni az állampolgárokkal. Ezzel egy olyan küzdelmet indítva el, ami túllép a nemzeti határokon, és az európai egység egy olyan formájáért küzd, ami megvédi az identitásunkat és az értékeinket.”

A szakértő szerint az Európai Unió jelenlegi problémái megegyeznek a Kr.e. első századi Római Köztársaság gondjaival, mivel a legnagyobb problémát ott is a tömeges bevándorlás, a demográfiai hanyatlás, és a társadalmi polarizáció volt. Emellett az akkori elit és a kormányok sem akartak változtatni, megoldani a problémákat, csupán rövidtávú sikereket akartak elérni. 

NAGYVILÁG

Címkék:

European Union, identity crisis, migration