A francia lakosság több mint fele szerint a karácsony nem egyházi ünnep

A francia lakosság több mint fele szerint a karácsony nem egyházi ünnep

Egy felmérés szerint mindössze a lakosság 37 százaléka tartja a karácsonyt hagyományos keresztény ünnepnek, 52 százalék szerint a vallástól független világi ünnep, ami mindenkié.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 25. 13:48

Érdekes eredménnyel zárult az a felmérés, amelyet a Cluster17 nevű francia közvélemény-kutató intézet készített a Le Point nevű lap számára.

A felmérés rávilágít ugyanis, hogy a francia lakosság körében javarészt két eltérő felfogása van a karácsonynak. A válaszadók több mint a fele, 52 százalék nem tekinti vallási ünnepnek a karácsonyt és az is kiderül a válaszokból, hogy a megkérdezettek harmada idén kevesebben tervez költeni az év végi ünnepekre.

Ez a különbség még jobban kijön, ha a válaszadók politikai hovatartozását vesszük figyelembe. Az Éric Zemmour által alapított és vezetett jobboldali Reconquêe (visszahódítás) nevű párt szavazóinak 81 százaléka keresztény ünnepként azonosítja a karácsonyt, a szintén jobboldali Nemzeti Tömörülés párt támogatóinak körében ez az arány 61 százalék, és így vélekedik a Párizs környéki Île-de-France régió republikánus elnöke, Valérie Pécresse szavazóinak 59 százaléka is. Ami a baloldali szavazótábort illeti, itt jóval nagyobb azoknak az aránya, akik szerint a karácsony nem keresztény ünnep, de még csak nem is vallási, hanem világi és mindenki ünnepe. A felmérés alapján ugyanis az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű, Jean-Luc Mélenchon által vezetett párt szavazóinak 75 százaléka, a zöldpárti Yannick Jadot támogatóinak pedig 69 százaléka nem kapcsolja össze a karácsonyt a vallással.

A felmérésből az is kiderül, hogy az infláció rányomta a bélyegét a karácsonyra is,

a franciák 32 százaléka, tehát csaknem egyharmada idén kevesebbet tervez költeni az év végi ünnepek alkalmával, mint az előző években, elsősorban az alkalmazottak, a munkások és a magánvállalkozók nyilatkoztak így.

A megkérdezettek 41 százaléka ugyanannyit szándékozik karácsonykor költeni, mint eddig, a Le Point kihangsúlyozza, hogy ebbe a rétegbe elsősorban azok tartoznak, akiket kevésbé érint a vásárlóerő csökkenése és politikai nézeteiket tekintve a centristák, liberálisok és szociáldemokraták táborába tartoznak. Ők tehát azok, akiket nem érintenek azok a megélhetési gondok, amelyekkel egy átlagos franciának nap mint nap szembesülnie kell, ez a jómódú réteg ugyanis rendelkezik megtakarításokkal, tehát kevésbé érzik meg az infláció hatásait.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

christmas, france, not religious, secular celebration, survey