Áramkimaradásoktól lehet tartani a tél folyamán

Téli áramkimaradásokra figyelmeztet a francia villamosenergia-hálózat üzemeltetője, mivel folyamatosak a problémák a villamosenergia nagy részét termelő atomerőművekkel.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 18. 08:04

Xavier Piechaczyk, Franciaország villamosenergia-átviteli rendszerének üzemeltetőjének, az RTE-nek az elnöke a minap arról beszélt, hogy a francia nukleáris energia rendszerrel kapcsolatos folyamatos problémák miatt az országnak továbbra is különös éberségre van szüksége a téli hónapok előtt, és figyelmeztetett, hogy még akkor is valószínűsíthetők az áramkimaradások, ha Európában enyhe tél lesz.

„Ha meleg van, akkor nem fogunk hallani a piros Ecowattról. Ha nagyon hideg van, akkor sokat fogunk hallani róla, ha pedig átlagos, közepes, normális tél van, akkor csak néhány piros Ecowatt lesz” – mondta az elnök.

Az év elején az RTE a francia energiagazdálkodási ügynökséggel (Ademe) együtt bevezetett egy SMS-es, színkódolt energia-előrejelzési rendszert a lakosság számára, az Ecowatt rendszert. Itt a zöld szín azt jelzi, hogy minden rendben van, a sárga azt, hogy egyre több a probléma, a piros pedig azt, hogy elkerülhetetlen az energiacsökkentés, és várhatók az áramkimaradások. Ennek célja, hogy a lakossá nyomon követhesse a rendelkezésre álló energia mennyiségét, és – ahogy honlapjukon fogalmaznak – felelősségteljesen álljanak hozzá a fogyasztáshoz.

Az elektromos hálózat vezetője megjegyezte, hogy az energiafogyasztás csökkenése egy kis mozgásteret adott az országnak, hogy segítsen megelőzni az áramkimaradásokat, mivel a felhasználás 6,8 százalékkal csökkent a 2014 és 2019 közötti átlagokhoz képest. Piechaczyk azonban megjegyezte, hogy ez nagyrészt a feldolgozóiparban található visszaesésnek köszönhető.

Az RTE vezetője még így is arra figyelmeztetett, hogy az ország atomerőműveivel kapcsolatos folyamatos problémák miatt még több nehézséggel kell szembenézniük. Azt írta, hogy valószínűleg még a tervezettnél is kevesebb lesz a rendelkezésre álló energia mennyisége. Az áramhálózat-üzemeltető szeptember óta azzal számol, hogy a télen a szokásos 61 gigawattból csak 45 gigawatt áll majd rendelkezésre.

Sajtóértesülések szerint az ország 56 atomerőművéből hétfőn mindössze 32 volt üzemképes, miután karbantartások folynak, és több reaktor kapcsán is korróziós problémák jelentkeztek. A nehézségeket pedig csak súlyosbították a sorozatos munkabeszüntetések.

NAGYVILÁG

Címkék:

atomic energy, energy crisis, france